A Világbajnokság Csapatai: Svájc

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 18.

Már régen túl vagyunk azon a megdöbbenésen, amit Svájc okozott. Az együttestől maximum pótselejtezőt vártak a szakértők, hiszen ott volt velük együtt Olaszország, akik pont előtte nyerték meg az Európa-bajnokságot. Ráadásul a csapat nemrégiben kapitányt váltott, Murat Yakin érkezett, akiről sok minden elmondható volt, csak az nem, hogy sok tapasztalata lenne. Egy másodosztályú együttestől hozták el, és ültették a kispadra, így eleinte a közvélemény nem igazán volt mellette.

Aztán jött a csoda…

Svájc együttesét most már kéretik komolyan venni, ezt a selejtező során bebizonyították. Illetve nem csak ott, a korábbi világversenyeken is rendre helyt álltak, amikor szerepeltek.

Ez a mostani lesz Svájc 12. világbajnoksága, egyszer, amikor Magyarország ezüstérmes lett, akkor ők rendezhették meg a tornát. Legjobb eredményüket is akkor érték el, a negyeddöntőbe kerültek. Ezt egyébként előtte kétszer is teljesítették, 1934-ben és 1938-ban.

Előfordult, hogy nem sikerült kijutniuk,összesen kilenc alkalommal nem jött ez össze, azonban 2006 óta, amikor Németország adta az otthont a VB-nek, folyamatosan jelen vannak.

És most sem „ússzuk meg őket”…

Az út a VB-ig

Pár mondattal ezelőtt azt mondtam, még a szurkolók sem gondolták, hogy Svájc automatikusan kijut Katarba. Bíztak a sajátjaikban, de azért mégis csak Olaszország volt a csoport abszolút favoritja. Akiket ráadásul több dolog is hajtott: Egyrészt a hajrában már Európa-bajnokként léptek pályára, ami egyfajta plusz magabiztosságot jelent, másrészt 2018-ban nem voltak ott a világbajnokságon, akkor volt a Ventura-gate, ami a mester távozását, és Roberto Mancini érkezését jelentette. Egy kicsit elkalandoztam…

Szóval, Svájc! Xherdan Shaqiriék nem ijedtek meg az erősebb ellenféltől, meg a többiektől sem (egyébként a többiek alatt Litvániát, Bulgáriát és Észak-Írországot kell érteni) és veretlenül az egész sorozat alatt mindössze két gólt kapva érték el az első helyet. Öt mérkőzést nyertek meg, hármon pedig ikszeltek, mögöttük az olaszok két ponttal lemaradva végeztek. Minden máshogy alakult volna, ha a két csapat második meccsén a 90. percben 1-1-es állásnál Jorginho nem hibázott volna tizenegyest. De hibázott, így Olaszországnak maradt a pótselejtező, Svájc pedig kezdhetett szállást nézni Katarban.

Ezután jött a Nemzetek Ligája, amit Svájc igyekezett komolyan venni, ennek ellenére az első három meccsüket elveszítették. érett a kiesés, de a sorozat második fele álomszerű volt: Megverték Portugáliát, aztán Spanyolországot és Csehországot is. Így sikerült bent maradni, sőt, alig maradtak le a csoportgyőztes spanyoloktól…

A főpróba nem sikerült egyébként, tegnap játszottak Ghána ellen barátságos mérkőzést, Murat Yakin hiába küldte pályára a legjobb együttesét, az afrikaiak 2-0-ra nyertek.

A keret tagjai

Anno a covid miatt engedélyezte a FIFA, hogy a szokásosnak mondható 23 fő helyett 26-os kerettel utazzanak a VB-re a csapatok. És ez most nagyon jól jön Svájcnak. Murat Yakinnak van egy kis kapusproblémája ugyanis. Egyik állandó kerettagja, Yvon Mvogo ugyanis megsérült a Lorient – PSG meccsen, és emiatt nem is tud részt venni a katari VB-n. De nem ez az egyetlen gond ezen a poszton. Ugyanis kétséges a szereplése az első számú kapusnak, Yann Sommernek, valamint az egyik tartaléknak, Jonas Omlinnak. Így Svájc a megszokottól eltérően négy kapussal vág neki a megmérettetésnek, ha Sommer nem tudja vállalni a játékot, akkor se maradjanak bajban.

Igazából a keretben nincs nagy meglepetés, a végső kimaradók között három emberen akadt meg az egyszeri szurkoló szeme: Kevin Mbabut, Jordan Lotombát és Mario Gavranovicot sem viszi magával Yakin.

Viszont itt van mindenki más, aki számít, Manuel Akanjitól kezdve Granit Xhakán és Xherdan Shaqirin át egészen Breel Emboloig.

A teljes keret:

Kapusok: Gregor Kobel (Borussia Dortmund), Philipp Kohn (RB Salzburg), Jonas Omlin (Montpellier), Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach)

Védők: Manuel Akanji (Manchester City), Eray Comert (Valencia), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Ricardo Rodriguez (Torino), Fabian Schär (Newcastle United), Silvan Widmer (Mainz)

Középpályások: Granit Xhaka (Arsenal), Edimilson Fernandes (Mainz), Fabian Frei (Basel), Remo Freuler (Nottingham Forest), Ardon Jashari (Luzern), Fabian Rieder (Young Boys), Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), Djibril Sow (Eintracht Frankfurt), Renato Steffen (Lugano), Denis Zakaria (Chelsea), Michel Aebischer (Bologna)

Támadók: Breel Embolo (Monaco), Christian Fassnacht (Young Boys), Noah Okafor (RB Salzburg), Haris Seferovic (Galatasaray), Ruben Vargas (Augsburg)

A szövetségi kapitány

Yakin játékosként mondhatni, szinte állandóan játszott a svájci válogatottban, de tény, hogy Hakan, a testvére fontosabb szerepet töltött be a nemzeti tizenegyben. 1994 és 2004 között volt válogatott, világbajnokságon nem járt. Csak 1994-ben tudta magát Svájc kvalifikálni, de az akkori szövetségi kapitány nem vitte magával.

Visszavonulását követően több svájci csapatnál dolgozott, de megjárta Oroszországot is, a Szpartak Moszkva edzője volt.

Miután a svájci csapat sikeredzője, Vladimir Petkovic váratlanul lemondott, a szövetség húzott egy még meglepőbbet: Kinevezték a nagy rutinnal nem bíró, akkor (és most is) a svájci másodosztályban szereplő Schaffhausen edzőjét, Yakint.

A fanyalgók hamar elhallgattak, a VB-szereplést pótselejtező nélkül, az Európa-bajnokságon aranyat szerző olaszokat megelőzve harcolták ki.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline247.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Több jó játékost is ki lehetne emelni ebből a csapatból, mi most röviden öttel tesszük meg mindezt.

Először Granit Xhakát említeném meg, aki az Arsenalban élete egyik legjobb formájában játszik idén, pedig korábban úgy nézett ki, nincs jövője az ágyúsoknál, miután összekülönbözött a szurkolókkal. A középpálya szíve és motorja, látszik, hogy mekkora szükség van rá a csapatban, már 106-szoros válogatott.

Aztán szintén a középpályán ott van még Xherdan Shaqiri, aki hosszú éveket töltött Európa legjobb bajnokságaiban, jó csapatokban. Megfordult a Liverpoolban és a Marseille-ben is, mielőtt Chicagoba szerződött. Levezetni. De itt még mindig lehet egy nagy dobása a támadó középpályásnak.

A harmadik játékos Breel Embolo, aki a Bundesligából kitűnt, és némiképp váratlanul a Monacohoz igazolt. Nem volt ez rossz döntés, kezdi megbontani a Ben Yedder – Volland kettőst, lövi a gólokat, és a válogatottban is megbízható teljesítményt nyújt.

Kiemelném még Manuel Akanjit, aki a nyáron igazolt a Mönchengladbachtól a Manchester Citybe, és Pep Guardiolának elnyerte a tetszését a fiatal védő. Akanji erős felépítésű, jól fejel, és védőhöz képest nagyon nagy játékintelligenciával rendelkezik.

Végül pedig a svájci kapust, Yann Sommert kell mondanom, bár lehet, hogy ő teljesen ki fogja hagyni a tornát…

A felfedezett

Még mindig várom, hogy Michel Aebischer megmutassa mit tud. Tartom, hogy nagyon jó középpályás, azonban kezd rám cáfolni. Mostanában ugyan a keret tagja, de klubcsapatában, a Bolognában képtelen állandó játéklehetőséget kiharcolni magának. Ha itt játszatják, meg kell mutatnia, nem volt baklövés őt leigazolni.

Azonban a legnagyobb felfedezett nem ő lehet, hanem Noah Okafor. A Salzburg támadója a BL-ben már bizonyított, a válogatottban is kezdi bontogatni a szárnyait. Ez lehet az ő nagy áttörése.

A várható kezdőcsapat

Murat Yakin a nehezebb meccseken 4-3-3-as felállást választ, azokon, ahol jellemzően a labdabirtoklásban ők jeleskednek, és irányítják a találkozót, átvált 4-2-3-1-re.

Sommer – Widmer, Schar, Akanji, Rodriguez – Freuler, Xhaka – Shaqiri, Sow, Vargas – Embolo

A menetrend

Shaqiriék első meccsüket majd Kamerun ellen fogják játszani 24-én 11:00-kor, aztán következnek a brazilok 28-án délután, 17 órakor. Harmadik mérkőzésükre majd négy nappal később rendezik, az ellenfél Szerbia lesz.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája
felső