Felelősségteljes szerencsejáték

Tény, hogy amióta a szerencsejáték különböző formái léteznek (az ókori civilizációktól kezdődően - például az ősi Egyiptomi birodalomban), mindig is fontos szerepet játszottak az emberek mindennapi életében. Ebben mondjuk nincs is semmi meglepő, hiszen a pénznyeremények megszerzésének lehetősége mellett a szerencsejáték különféle változatai rendkívüli izgalmakat nyújtanak, és kellemes időtöltést biztosítanak. Viszont számos egyéb jellegű tevékenységhez hasonlóan (mint például a Forex kereskedés, vagy a tőzsdézés), a szerencsejáték is kockázattal jár, és bizonyos körülmények megléte esetén komoly függőséget is okozhat. A statisztikai adatok alapján napjainkban több tízezerre tehetők azok száma Magyarországon, akik komoly játékfüggőségtől szenvednek, ami az összlakosságot figyelembe véve, igencsak ijesztő adat.

A sportfogadasonline247.com csapata a felelősségteljes szerencsejáték támogatása tekintetében maximálisan elkötelezett. Ennek megfelelően az oldalon található tartalmak mindegyike kivétel nélkül csak a 18. életévüket már betöltött, nagykorú személyek számára szólnak. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk olvasóink figyelmét az online szerencsejáték által kiváltott függőség veszélyeire. Éppen ezért, ha a saját magad esetében, vagy a közvetlen környezetedben a fentebb említett probléma, azaz a játékfüggőség tüneteit tapasztalod, azt tanácsoljuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül kérj szakemberektől segítséget.

A szerencsejáték függőség kezeléséhez - és emellett a megelőzéséhez is – szükség esetén bármikor szakszerű segítséget kaphatsz az Ökumenikus Segélyszervezet égisze alatt működő „Játék határokkal” programnak köszönhetően.

Vajon én játékfüggő vagyok?

Meglehet, hogy ez a kérdés már benned is felmerült korábban, függetlenül attól, hogy közvetlenül vagy közvetett módon érintett vagy-e ebben a problémában, avagy sem. Ezért az alábbiakban azokat a tipikus viselkedésmintákat igyekszünk nagy vonalakban bemutatni, amelyek alapján a mi álláspontunk szerint valószínűsíthető, hogy egy adott személy esetében fennáll a szerencsejáték függőség problémája:

A fentiek fényében, ha belegondolsz, akkor igen könnyű párhuzamot vonni a szerencsejáték függőség, és az egyéb függőségek (például drogfüggőség, vagy alkohol függőség) között. Azaz soha nem szabad elbagatellizálni a dolgot, és csak mint, egyfajta „rossz szokásként” tekinteni rá, hiszen olyan súlyos, hosszú távú következményei lehetnek, amelyek tejes mértékben tönkretehetik az ember életét.

Manapság már a legtöbb önmagára valamit is adó online szerencsejáték szolgáltató többféle praktikus eszközt is biztosít a felhasználói számára, amelyek használata révén lehetőségük nyílik az „önkorlátozásra”. Ezek rendkívül hasznos eszközök, ugyanis általuk megelőzhető, hogy olyan szintű anyagi veszteségek érjenek, amelyek komolyan veszélyeztetnék az anyagi egzisztenciádat. Ilyen többek között a játékidő ellenőrzés funkció (arról tájékoztat, hogy mennyi időt fordítottál egy adott platformon aktívan játékra), a befizetési limit beállítása (ezzel korlátozni tudod, hogy egy adott időszakban mennyit fizethetsz be maximálisan egy adott szolgáltató platformján), de szintén hasznos funkciót a veszteség limit beállítása, és végső esetben bevethető „önkizárás” is, amivel egy adott időszakra zárolhatod a számládat egy adott szolgáltatónál, amely időtartam alatt nem férsz hozzá, azaz nem tudsz élesben fogadni.

Hasznos tippek és megszívlelendő tanácsok kezdőknek

Az online sportfogadás manapság már szó szerint bárki számára – amennyiben betöltötte a 18. életévét - elérhető a világháló globális szintű elterjedésének köszönhetően. Tény viszont, hogy jóval többen vannak azok, akik veszteségesek (az online fogadóirodák nagy örömére), vagy a legjobb esetben is csak „nullszaldósak”, mint azok, akik hosszú távon nyereségesek, és rentábilis profitot szerezve kifejezetten ebből élnek. Ebben a cikkben főként a kezdők által elkövetett hibákat szeretnénk bemutatni neked. De emellett, a saját tapasztalatainkból merítve kifejtjük, hogy szerintünk mi kell ahhoz, hogy valaki ezen a téren sikeres lehessen.

Lélektani alapok - kapcsold ki az érzelmeidet!

Belegondoltál már valaha is abba, hogy alapvetően melyek azok a dolgok, amelyek megkülönböztetik a sikeres fogadókat azoktól, akik folyamatosan csak veszítenek? Laikusként az ember azt hihetné, hogy nem kell semmiféle különösebb „lélektani alap” ahhoz, hogy valaki degeszre tömhesse a zsebét ropogós zöld hasúakkal. A keserű valóság ezzel szemben viszont az, hogy ennek hiányában minimális az esélyed arra, hogy profitálhass az online szerencsejáték világában. Véleményünk szerint ahhoz, hogy elindulhassa a siker felé vezető úton létfontosságú, hogy képes legyél hideg fejjel gondolkodni, és az érzelmeid kikapcsolva objektív döntéseket hozni.

Magyarázatként álljon itt most egy konkrét példa. Mi magyarok (különösen a férfiak) élünk-halunk az olyan népszerű csapatsportokért, mint amilyen például a labdarúgás. Mérget mernének venni rá, hogy neked is van legalább egy-két (vagy esetleg több) kedvenc csapatod, amelyek, ha meccset játszanak valamelyik riválisukkal, akkor simán a TV képernyő elé szegeznek téged 90+ perc erejéig. Abban is biztosak vagyunk, hogy többször megesett már veled, hogy - például a klasszikus Tippmixen - többször is fogadásokat kötöttél a kedvenceidre.

Ilyen esetekben pedig, amikor valaki az hőn szeretett gárdájára fogad, csak a legritkább esetben tud tiszta fejjel gondolkodva, az esélyeket reálisan felmérve, objektív döntésalapú fogadást kötni, hiszen az érzelmei sokszor tévútra viszik. Egy profi játékos viszont (mi legalábbis ezen a véleményen vagyunk), soha nem fogad egyik kedvenc csapatára sem. Azaz csakis olyanokra tesz fel pénzt, amelyek érzelmileg „semlegesek” a számára. Nem győzzünk eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos hogy soha, de soha ne hagyd magad befolyásolni a saját személyes érzelmeid, emóciód által! Ugyanis zsákutcába vezetnek, aminek a vége előbb vagy utóbb az lesz, hogy komolyabb összegeket fogsz zsinórban elbukni!

Ne hallgass másokra!

Többünkkel is jó pár alkalommal megesett régebben, hogy pusztán azért változtattuk meg egy adott sporteseménynél az előzetesen már jól „belőtt” tippet, és buktuk el a pénzünket, mert olyanokra hallgattunk, akik amatőrök voltak ugyan, de ahogy mondani szokás, jól elő tudták adni magukat annak ellenére, hogy lövésük sem volt az adott sporteseménnyel kapcsolatos fontos infókról.

Azt azért nem mondjuk, hogy olyanok véleményét se vedd figyelembe, akikről 100%-os bizonyossággal tudod, hogy rendszeresen profitálnak az online sportfogadásból. Viszont kezeld helyén a dolgokat, és lehetőleg járd mindig a saját utadat. Ez utóbbihoz persze az is kell, hogy kiválaszd azt a sportágat (vagy sportágakat), amibe szívesen „beleásod” magad, és hajlandó vagy rászánni az időt, hogy minden olyan infóval folyamatosan képben legyél, ami a sikeres fogadások megkötéséhez nélkülözhetetlen.

Ne köss fogadásokat megérzés alapján

Amikor az ember egy adott sportág különböző eseményeit nézegeti, időnként megesik, hogy „égi sugallat” révén úgy érzi, hogy például ez és ez a csapat most tutira nyerni fog (vagy veszíteni), és ebből kiindulva bármiféle objektív mérlegelés nélkül pénzt tesz az adott kimenetelre, ami jó eséllyel később el is fog bukni.

Éppen ezért hacsak nem vagy közeli rokona Uri Gellernek, vagy más ismert parafenoménnak, azt tanácsoljuk, hogy felejtsd el az „intuíció” alapú, erősesen megkérdőjelezhető hatékonyságú fogadási módot. Ugyanis ellenkező esetben garantáltan többször fogsz veszíteni, mint nyerni, aminek eredményeként az egésztől örökre elmehet a kedved. A sportfogadás világa kőkemény, és rentábilis profitot csak azok tudnak realizálni, akik birtokában vannak a sikeres fogadások megkötéséhez szükséges készségeknek, és információknak.

Tanulj meg veszíteni

Ez így első blikkre röhejesnek tűnhet, de mindjárt megérted, hogy mire is gondolunk konkrétan. Még egy alapvetően kiválóan működő fogadási rendszer alkalmazása esetén is megesik, hogy elbukod az adott fogadásra/fogadásokra feltett pénzed. Az emberek legtöbbje ilyenkor ugyebár frusztrálttá válik, ami ahhoz vezet, hogy mielőbb vissza akarják nyerni az elvesztett pénzüket, és ennek érdekében a szükségesnél jóval nagyobb kockázatot vállalva fogadnak, ami az esetek döntő többségében csak ismételt anyagi veszteségekhez vezet!

Ha nem vagy ura a saját érzelmeidnek, és az indulatidtól vezérelve fogadsz, akkor simán összehozhatod akár egy nap alatt is egy 4-5000 Ft-os veszteség tripláját is. Éppen ezért én azt tanácsoljuk, hogyha éppen veszítettél, akkor fogadd el a helyzetet, „emészd meg” a történteket, és csak akkor fogadj újra, ha sikerült ismét elérned a sikeres fogadáshoz létfontosságú nyugodt, kiegyensúlyozott lelkiállapotot.

Tanulj meg nyerni is

Amikor szalad a szekér, akkor bizony az ember könnyen vérszemet kap, mivel úgy érzi, hogy no most aztán elkapta a fonalat, és minden arannyá válik, amihez csak hozzáér. A probléma ennél az esetnél is kábé ugyanaz, mint a fentebb említettnél, csak itt éppen a nyertes széria miatti eufórikus hangulat okozhatja a veszted: pl. megfeledkezvén az általad használt fogadási rendszer kritériumairól ész nélkül kezdesz el fogadnia és/vagy jóval nagyobb összegben a tervezetnél, és/vagy a szükségesnél lényegesen nagyobb kockázatot bevállalva. Azt valószínűleg mondanunk se kell, hogy ez is egyenes út ahhoz, hogy érzékeny búcsút vehess a pénzedtől.

Lényeg, ami a lényeg: ha nyersz (különösen, ha egymás után többször, zsinórban), szépen higgadja le, majd akkor és csak akkor fogadj újfent, amikor már ismét képes vagy az objektív döntések meghozatalára.

Money menedzsment

Amennyiben abban a hitben ringatod magad, hogy a sikeres online szerencsejátékhoz bőven elégséges, ha követsz egyet a működőképes fogadási rendszerek közül, akkor sajna el kell, hogy szomorítsunk. Ugyanis mindez, a megfelelő money menedzsment (pénz/tőkemenedzsment) nélkül még édeskevés a rentábilis profit eléréséhez. Kezdjük először is azzal, hogy úgy kell tekintened az online sportfogadásra, mint egyfajta „befektetésére”, amivel csak úgy érhetsz el nyereséget, ha adott hozzá egy kezdőtőke, amit – a fogadások révén – megforgathatsz.

Mi magyarok – vagy legalábbis a legtöbbünk – kezdőkén anyagilag nincs olyan jól eleresztve, mint a nyugati szomszédjaink, ezért azzal kell főznünk, ami van. Viszont tény, hogy a legtöbb megbízható online bukméker iroda egész jó bónuszokat is kínál (ezeknek persze vannak bizonyos megforgatási követelményeik), amelyek révén akár az első befizetésed (kezdő tőkéd) duplájával is gazdálkodhatsz. Véleményünk szerint rendkívül fontos, hogy csakis akkora méretű tőkével vágj bele a sportfogadásba, ami nem okozhat számodra egzisztenciális gondokat. Magyarán szólva az ember – főként, ha kezdő – addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér.

Arról, hogy egy adott fogadásra a rendelkezésre álló tőke mekkora hányadát érdemes/szabad feltenni, erősen megoszlanak a vélemények, de szerintünk – egy kezdő esetében - a reális alaptét/fogadásnak nem szabad többnek lennie, mint a rendelkezésre álló tőke 2-5%-a. Így ugyanis, még egy esetleges negatív szériát is simán átvészelsz minden különösebb veszteség nélkül. Természetesen a későbbiek során, ha már nagyobbra hízott az alaptőkéd, a saját vérmérsékleted, és az általad éppen alkalmazott fogadási rendszer függvényében nyugodtan eltérhetsz a megadott százalékos arányoktól.

Ne ülj egész nap a monitor előtt

Az online sportfogadás világa abban igencsak hasonlít például az Forex kereskedésre, hogyha az ember rákap az ízére, és rendszeres jelleggel sikereket ér el, akkor hajlamos rá, hogy minden másról megfeledkezve egész nap a gép előtt üljön újabb és újabb potenciális fogadási lehetőségek után kajtatva. Hidd el, a sportfogadás világára is fokozottan igaz, hogy „holnap is van nap”, és azután is lesz. Bárki bármit is állítson, a sportfogadás még akkor is stresszel jár, ha egy igazi zen mester vagy, ezért fontos, hogy képes legyél szüntetet tartani, illetve, hogy ez a tevékenység (még, ha rendszeresen profitálsz is vele) ne váljon nálad komoly függőséggé.

Sehol nincs az kőbe vésve, hogy neked a hét egésze során a képernyőt kéne bámulnod, napi szinten 8-10 órán keresztül ahhoz, hogy sikeres lehess. Ezért azt tanácsoljuk, hogy lőj be magadnak egy ésszerű, az életvitelednek megfelelő időkeretet, amit a sportfogadásra szánsz, és azt lehetőleg soha ne lépd túl. Ha már itt tartunk muszáj arról is említést tenni, hogy ahhoz, hogy sikeres lehess az is esszenciális, hogy kipihend magad. Nyugodt, pihentető alvás nélkül ugyanis a szervezeted nem képes megfelelően regenerálódni. Ez pedig negatív hatással van a kognitív funkciókra, és ennek folytán közvetlen módon az objektív döntéshozatalra is.

Egy-két „rendhagyó”, de megfontolandó tanács

Arról már valószínűleg sikerült meggyőznünk téged, hogy a sikeres sportfogáshoz elsősorban az szükséges, hogy amikor kell, képes legyél optimális, objektív döntéseket hozni.

Ehhez viszont az is fontos, hogy odafigyelj az egészségedre. Ez eléggé meglepően hangozhat így első blikkre. Viszont, ha józan paraszti ésszel belegondolsz, akkor sokkal jobban fog majd az agyad (aminek köszönhetően nagyobb eséllyel hozol jó döntéseket), ha biztosítod a szervezeted vitamin és ásványi anyag szükségletét, és emellett rászánsz némi időt a rendszeres testmozgásra is. Magyarán szólva azt tanácsoljuk, hogy ha megteheted, akkor sportolj valamit (pl. konditerem, úszás, kocogás, kerékpározás stb., de még a rendszeres séta is megfelel a célra).

UEFA Euro 2024
felső