EURO 2024: A Legfiatalabbak és a Legidősebbek

Olvasd el 4 perc alatt szerző Bartos László 2024 június 18.

A múlt hét péntekén, június 14-én Németországban elstartolt a 2024-es EB, amely a nyár slágere a futballrajongóknál. Már nagyban mennek a mérkőzések, ma este a csoportkör első fordulóján is túl leszünk, de gondoltuk, érdekesnek találnátok, ha összeszednénk az EB-re kijutó csapatok közül a legidősebbet és a legfiatalabbat.

A mostani Európa-bajnokságon Kylian Mbappé és a francia válogatott, Florian Wirtz és a német csapat, valamint a címvédő Olaszország mellett Spanyolország és Anglia válogatottja is végső esélyesnek számít, bár a vasárnapi után sokan letettek a háromoroszlánosok esélyeiről…

Nyilván egy ilyen lista, amin a játékoskeretek átlagéletkora szerepel, sok mindenre nem ad választ, pusztán arra jó, hogy amíg várjuk a meccsek kezdését, el tudjuk magunkat foglalni valamivel.

A legidősebb csapatok az EB-n

Ha a 26 fős keretek átlagéletkorát nézzük, akkor a legidősebb kerettel Németország, vagyis a rendező rendelkezik. Németországnál sokszor volt indok a gyengébb szereplésre, hogy az aktuális szövetségi kapitány egy generációváltást hajt végre, ám a mostani keret átlagéletkora 28,5. Nyilván ezen „ront” Toni Kroos jelenléte, aki egyszer már visszavonult a válogatottól, no meg az is, hogy Aleksandar Pavlovicot – aki csak 21 éves – sérülés miatt a 30 esztendős Emre Can váltotta.

Öregnek azért így sem mondanánk a német csapatot, főleg, hogy a két legnagyobb vezéregyéniség – Florian Wirtz és Jamal Musiala – csak 21 esztendős.

A dobogó második helyére a skótok kerültek, Steve Clarke együttesének átlagéletkora 28,3. Ebben a keretben egyébként 9 fő is 30 év fölött van, James Forrest a legidősebb a maga 32 évével.

A harmadik pedig a lengyel válogatott lett (27,8) ahol az átlagéletkort leginkább Robert Lewandowski (35) húzza fel.

Egyébként a magyar csapat ezen a listán a hetedik, a mieink átlagéletkora 27,4.

Íme a tíz legidősebb keret:

A legfiatalabb csapatok az EB-n

A legnagyobb favoritok közül többen is a legfiatalabb kerettel érkeztek, közéjük tartozik az angol, a francia és a portugál válogatott is.

De nem róluk fogok most beszélni, hanem a csehekről, övék ugyanis a legfiatalabb csapat. Ivan Hasek együttesének átlagéletkora mindössze 25,5 év. Őket követi a török csapat 25,8-cal (itt rendkívül sok a fiatal tehetség, mint például Arda Güler, Kenan Yildiz vagy Semih Kilicsoy), a harmadik pedig az angol csapat.

A szövetségi kapitány, Gareth Southgate, egy rutinos, mégis fiatal csapatot hozott össze, az átlagéletkor 26,1, de a keret tele van sokat látott labdarúgókkal, mint amilyen Phil Foden, Jude Bellingham vagy Declan Rice. Említsük még meg Kobbie Mainoo-t, aki ugyan rutinosnak nem mondható, ám a maga 19 évével sokat dob a fiatal oroszlánok átlagán.

Íme a tíz legfiatalabb keret:

Nem ez fogja eldönteni, ki nyeri majd az EB-t. Ám egy jó kis összehasonlítás lehet a számok szerelmeseinek és azoknak, akik el akarják ütni az időt a meccsek kezdetéig…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

UEFA Euro 2024
felső