EURO 2024: Vereséggel Indított Marco Rossi Csapata

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2024 június 17.

A mai magyar futballvalóságban nem igazán lehet kritizálni a válogatottat. Az ország két részre szakadt. Vannak, akik akkor is dicsérik őket, amikor megilleti őket a kritika, és vannak, akik akkor is szidalmazzák őket, amikor amúgy jól játszottak. És akkor van a harmadik utas logika, az enyém. Meg még sok más emberé persze. De a lényeg, hogy két ilyen nagy szekértábor alakult ki. Ezért is írom félve ezt a cikket. Azért, mert itt lesznek kritikák is. Jogos kritikák.

Magyarország – Svájc: 1-3

G.: Varga ill. Duah, Aebischer, Embolo

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy, Schäfer, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Widmer, Xhaka, Freuler, Ndoye – Aebischer, Vargas – Duah

Már a magyar kezdő kihirdetésekor voltak, akik egy picit vakarták a fejüket. Marco Rossi sok olyan döntést hozott, amivel nem igazán érthettünk egyet, ám az olasz kapitány felé a bizalom százszázalékos, gondoltuk, tudja, mit csinál.

A magyar válogatott ezután fogta, és lehozta az egyik legrosszabb első félidejét, amit EB-ken láttam tőlük. Kapura teljesen veszélytelenek voltak, támadásban és védekezésben egyaránt sokat hibáztak, nagyon bizonytalanok voltak, és ezt egy minőségi válogatott gólokkal büntette.

Már a 12. percben hátrányba kerültünk, miután egy kiugratást Kwadwo Duah gurított el Gulácsi Péter mellett a hálóba. A folytatásban is több helyzete volt a svájciaknak, nem találtuk önmagunk, a kreatív játékosok ugyanúgy csődöt mondtak, mint a teljes védelem.

Egygólos hátrány még nem a világ vége, de a lefújás előtt egy perccel Michel Aebischer tett róla, hogy ez kettőre nőjön. Megint egy védekezési bizonytalanságból indult minden, Szalai Attila és Nagy Ádám szórakozta el a labdát a saját tizenhatosunknál, a Bologna játékosa meg kilőtte a bal alsót. Rossi a szünetben váltott, Lang Ádámot kapta le a pályáról, Fiolát hátrébb hozta, a helyére pedig Bolla Bendegúzt állította be, akinek ismerős a svájci légkör, több szezonon keresztül focizott náluk, előbb a Grasshoppersben, aztán a Servette-ben.

Ez segített, és a második félidőben a kezdeti akadozást követően magához tért a csapat. Úgy a 60. perctől számíthatjuk, hogy végre normálisan kezdtek futballozni, jöttek is a helyzetek. Varga Barnabás az első ajtó-ablak ziccerét még kihagyta, de a másodikat már nem. Megelőzte a védőjét, és egy fejessel szépített.

Nem túlzás, hogy közel járt a magyar válogatott az egyenlítéshez, a svájciak pedig unfair módon kezdték húzni az időt. Hirtelen mindenki görcsöt kapott, mindenki megsérült, minden ütközés fájt. Nem volt szép jelenet.

A végére nagyon kinyílt a magyar csapat, és Willi Orbán is hibázott egy nagyot. Tulajdonképpen gólpasszt adott Breel Embolonak.

Nyilván szubjektív lesz, amit mondok, de nálam négy ember ugrotta meg a lécet: Schäfer András, Kerkez Milos, Bolla Bendegúz és Sallai Roland, aki szerintem a mérkőzésen a legjobb magyar volt.

Szoboszlai Dominik kapta a magyar válogatottban a legmagasabb értékelést a különböző lapoknál, ám ez maximum a gólpasszának köszönhető. A csapatkapitány ezúttal rendkívül pontatlan volt, ideges, látszott, nagyon zavarja, hogy nem megy neki a játék.

Kritika

És itt jön el az a pillanat, amikor kritizálok. Marco Rossi a mérkőzés után azt nyilatkozta (ezt lejjebb olvashatjátok), hogy ő a legfőbb felelőse ennek a vereségnek. Egyetértek. Szerintem több hibát is elkövetett a mester, amire ő nem tért ki.

Egyrészről a kezdőbe jelölte azt a Szalai Attilát, aki a szezon során hét tétmérkőzést játszott. Tudtuk, hogy ez hatással lesz az EB-szereplésre, így is lett. Miközben Dárdai Márton ott ül a kispadon, és ő legalább stabil kezdője volt a Hertha BSC-nek.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline247.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Aztán a félidei csere. Véleményem szerint nem Langot kellett volna lecserélni, de tény, hogy Bolla beállítása jó döntés volt. Fiola kezdetése már nem annyira. Kerkez lecserélése – hacsak nem volt valamilyen külön oka – szintén a hibákhoz sorolandó, valamint az is, hogy a csapatkapitányunkat akkor sem merjük lecserélni, ha épp nem megy neki.

Igen, Szoboszlai Dominik adott egy gólpasszt, de ezen felül nem tudott hozzá tenni a játékhoz semmit. És szomorú, hogy ott tartunk, van valakink, aki érinthetetlen. Mint anno a Real Madridban Cristiano Ronaldo a fénykorában.

Nyilatkozatok a meccs után

Marco Rossi: Az első félidőben taktikai félreértések történtek. A várt 3-4-3 helyett 3-5-2-vel álltak fel a svájciak. Nem tudtuk lereagálni ezt a változást idejében. Aebischer nagyon szabadon játszott. A második félidőben ez megváltozott, miután elmagyaráztam ezt a játékosoknak, de akkor már kétgólos hátrányban voltunk. Ilyen szintű ellenfelek ellen a hibák megbosszulják magukat. Nagyon nehéz megmagyarázni, ami történt, ezért én vagyok az első számú felelős. A küzdeni tudáson kívül nehéz lenne kiemelni jó teljesítményeket. A svájci válogatott kihasználta, hogy tapasztaltabb nagy tornán. A második félidőben megvolt az esélyünk az egyenlítésre, de akkor lassítani tudták a játékunkat. A második félidőben mindent megtettünk, de nagy csalódás, hogy ilyen gólokat kaptunk.

Nehéz a hibákat kijavítani, mert több összetevője van annak, ami kiváltotta, és nehéz megtalálni az okokat. Függhet mentális egészségtől, fizikai fáradtságtól. A hibák a játék részét képezik, és még a legnagyobb szinten játszó játékosokkal is előfordulnak, ez ma látszik. Meg kell kérjük a játékosokat, hogy egyszerűen futballozzanak. A hibák alapvetően nem a svájciak felállásából következtek, de tény, hogy rotáltak, amire nem tudtunk megfelelően reagálni.

Szoboszlai Dominik: Fogalmam sincs, mi volt a baj. Teljesen más csapat volt az első félidőben a pályán, mint a másodikban. Van még két meccs hátra, nem szabad búslakodni. Innen szép a győzelem. Nem mehetsz bele úgy egy meccsbe, hogy azt hiszed, ajándékba adnak majd három pontot. Ezért meg kell dolgozni. Ideáig is úgy jutottunk el, hogy küzdöttünk végig. Nem fogja azt mondani a német vagy a skót válogatott, hogy elengedi a mérkőzését.

Varga Barnabás: Az első félidő nem volt rendben, könnyen kijátszottak minket. A félidőben aztán próbáltuk összeszedni magunkat, a második negyvenöt perc már jobban is nézett ki, megvoltak a helyzeteink, úgy gondolom, erre kell építkeznünk. Az utolsó percekben, egygólos hátrányban kockázatot kellett vállalni, ilyenkor benne van a pakliban, hogy ez megbosszulja magát, de meg kellett próbálni.

Sallai Roland: Az első félidő nem úgy sikerült, mint ahogy szerettük volna. Sokszor elcsúsztunk, nem értünk oda sehova sem idejében. A másodikban már jobban nézett ki a játékunk, de sajnos még ez is kevésnek bizonyult. Igazából a labdaszerzéssekkel volt a legtöbb problémánk, az biztos, hogy ezt az első félidőt még sokszor vissza kell néznünk, és tanulnunk kell belőle. Ilyen többet nem fordulhat elő.

Szalai Attila: Nem így terveztük az első félidőt. Sem védekezésben, sem támadásban nem valósítottuk meg, amit elterveztünk. Túl sok területet adtunk a svájciaknak, könnyedén kipasszoltak bennünket. Nem védekeztünk elég agresszíven, az ellenfél jól játszott. Hála istennek, a második félidőben rendeztük a sorokat, és a válogatott más arcát mutatta. Sikerült szépíteni, benne volt az egyenlítés, akadtak lehetőségeink, de sajnos ez ma kevés volt. Minden, ami korábban jellemezte az egész csapatot, ma hiányzott, de van még két csoportmeccs, bármi lehetséges.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

UEFA Euro 2024
felső