Ez most sima volt – 2018/2019 után ismét bajnok a Manchester City

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 május 24.

Sorozatunk harmadik részében Angliába kalauzolunk el benneteket. Már megvizsgáltuk tüzetesebben, összefoglaltuk a La Ligában, és a Serie A-ban történteket. Mindkettő bajnokság esetén méltattuk a drámát, az izgalmakat, és nem kivétel a Premier League sem. Uralta ezt az idényt Pep Guardiola együttese, a Manchester City, akik ugyan ősszel magukhoz képest gyengén játszottak, majd jött egy több mint húsz meccsből álló győzelmi széria, ami egyből az első helyre repítette őket, és azt már onnantól kezdve nem adták ki a kezükből.

Az utolsó forduló

Maradunk az utolsó forduló lényegi részének összefoglalójánál, ezzel indítunk. A bajnoki cím, sőt a második hely sorsa is korábban eldőlt, ahogy a kieső csapatokat is tudtuk, de azt nem, hogy ki indulhat a Bajnokok Ligájában, ki az Európa-ligában, és ki az az egy, akinek a Konferencialiga jut.

A bajnok és az ezüstérmes meccsét pár szóban összefoglalva: A Manchester City és a Manchester United is győzni tudott, előbbi mérkőzésen megemlítendő, hogy Sergio Agüero méltóképp búcsúzhatott el kenyéradójától. Kezdőként lépett pályára az Everton elleni, 5-0-s diadallal véget ért mérkőzésen, a negyedik, illetve az ötödik gólt is az argentin csatár szerezte. A támadó már rég nem játszott főszerepet Guardiolánál, szerződése lejárt, ő pedig a hírek szerint Spanyolország felé veszi az irányt, a Barcelona játékosa lesz, ahol régi jóbarátjával, Lionel Messivel játszhat majd együtt.

A meccs után volt ünneplés, kisfilm, kicsit dobálták is Agüerot, aki végig mosolyogta az egész ceremóniát. Nem úgy Guardiola, akit, amikor a játékosáról kérdezték, végig remegő hangon válaszolt, majd aztán el is tört a mécses. 260 gólt szerzett 10 év alatt Kun Agüero, és legendához méltó búcsút kapott.

A városi rivális Manchester United számára nem volt tétje a Wolves elleni találkozónak, így Ole Gunnar Solskjaer a pihentetésre helyezte a hangsúlyt. A kulcsjátékosok egyike sem szerepelt a kezdőben, talán csak Eric Bailly, akinek majd Harry Maguire-t kell pótolnia szerdán este, amikor a Manchester United Euróoa-liga döntőt játszik.

Térjünk rá az izgalmas részre. Volt nekünk egy Aston Villa – Chelsea, egy Leicester – Tottenham és egy Liverpool – Crystal Palace meccsünk.

A Liverpool óriási hajrát vágott ki, és a riválisok botlásainak köszönhetően végül odaért a negyedik helyre, az utolsó fordulóban nem volt más feladatuk, mint nyerni a Crystal Palace ellen. Ezt meg is tették.

A nagyobb izgalom, a dráma a másik két meccsre maradt. A Leicester csapata szinte végig a dobogó alsó fokán ment előre, Bajnokok Ligája szereplésükhöz nem férhetett kétség. Ám a végére látványosan elfáradtak, a Tottenham 4-2-re győzött a King Power stadionban, ami miatt ők a hetedik helyen zártak (ergo ők mennek a Konferencialigába), míg a Leicester lecsúszott az ötödik helyre.

Jár majd a pacsi a városi rivális Chelsea-től a Tottenham játékosai felé, hiszen Birminghamben, a BL-döntőre készülő Thomas Tuchel vezette kékek 2-1-es vereséget szenvedtek.

Elképesztő csavaros volt, hű volt ahhoz a vasárnapi játéknap, amit egész szezonban tapasztaltunk.

A bajnokság végeredménye

A fenti felsorolásból, a Premier League élcsapatai közül csak egyet hagytam ki: A West Ham Unitedet. Furcsa őket nagycsapatként jellemezni, de a tények makacs dolgok. Mindazok után, hogy a 2019/2020-as szezonban majdnem távozniuk kellett az első osztályból, idén olyan játékot produkáltak, amire legmerészebb álmukban sem gondoltak a kalapácsosok drukkerei. Ők is kissé leeresztettek a végére, de a hatodik hely így is megvan, irány az Európa-liga.

Az Everton szintén remekül kezdett, de elég hullámzó volt a teljesítmény, az utolsó pár meccsre pedig nagyon leeresztett a lufi. Carlo Ancelotti együttese így végül lemaradt a kupaindulásról, ahogy az Arsenal együttese is. Egy hajszállal ugyan, de a bajnokságot nyolcadik helyen befejező ágyúsok 26 év után semmilyen európai kupában nem fognak részt venni.

Mindenesetre mögöttük is nehéz idény volt, jártak nagyon mélyen, amikor a 15. helyen tanyáztak, innen sikerült felmosni őket Mikel Artetának.

Muszáj kitérnünk még két meglepetésre: A Leeds United és a tavaly szintén a kiesés elől menekülő Aston Villa is tapsot érdemel, üde színfoltjai voltak a Premier League-nek.

Visszaesett azonban a Wolves és a Southampton, pedig bennük volt még potenciál.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline247.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A gólkirály

A bajnok Manchester City 83 rúgott góllal zárta a bajnokságot, azonban az első tízben csak egyetlen játékost, Ilkay Gündogant adták. A csapat góljai erősen megoszlottak, mindenki kivette a részét a bajnoki címből.

A Premier League 2020/2021-es idényének gólkirálya a hetedik helyen végző Tottenham Hotspur játékosa, Harry Kane lett, aki 23 gólt szerzett. A második helyen – egy góllal lemaradva – Mohamed Szalah végzett, Bruno Fernándes pedig a harmadik lett 18 találattal. Irányítóhoz képest nem olyan rossz ez…

Az Aranyember

Amikor egy MVP-t választ az ember, akkor figyelembe veszi a csapatban betöltött szerepét, a mutatott játékot, a lőtt gólokat (ha támadóról van szó), egyszóval mindent. A győztes Manchester Cityből szerettünk volna választani, de nem tudtunk. Annyira kiegyensúlyozott volt az egész csapat, hogy egyetlen embert kiemelni onnan lehetetlen feladat. Volt jó időszaka De Bruynének, volt, amikor Gabriel Jesus vitte a prímet, tavasz közepén Ilkay Gündogan került elképesztően jó formába… A Manchester City idén nagybetűs csapat volt, egy nagyszerű mester kezei alatt. Így végül nem City-játékos lett a befutó.

Lehetett volna Bruno Fernándes is, aki a Manchester United utóbbi tíz évének messze a legjobb igazolása, és a Scholes után hagyott űrt tudja betölteni. Fantasztikus játékos, esze és szeme van a focihoz, no meg olyan lába, ami 18 gólt ért. És igen, ő végezte el a büntetők többségét, de ez akkor is remek teljesítmény.

Vagy – hogy ne csak csatárokat említsünk – itt a helye Édouard Mendynek is! A Rennes-től vásárolt francia portás kiszorította a Premier League történetének legdrágább kapusát, Kepa Arrizabalagát, és parádés szezont futott. Nagyon nagy szerepe van a kékek negyedik helyezésében, és a Bajnokok Ligája fináléban egyaránt.

A szezon embere
Harry Kane - Tottenham

Nem húzom tovább az időt: Harry Kane lett a nyertes. Hogy miért? Jó döntés-e ez? Szerintünk igen. Kane megérett egy igazi topcsapathoz, nélküle egyértelmű, hogy nem végzett volna így a Tottenham. És ez egy kifejezetten rossz szezon volt a csapat számára, de az angol nagy sikerek kapujába vezette a Spurst már sokszor.

Ha ez nem győzött meg benneteket, akkor jöjjenek a száraz számok: 23 góljával elnyerte a gólkirályi címet, emellett az assziszt-király is ő lett, 14-szer hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társait. Több gólpasszt adott, mint Kevin De Bruyne, Bruno Fernándes vagy James Maddison, hogy három kiváló irányítót említsek meg a PL-ből…

Azt hiszem, nem lőttünk mellé…

Zárás

Ismét egy rövid összefoglaló következik: A bajnokság nyertese a Manchester City lett, második helyen a városi rivális Manchester United végzett. Itt egyetlen pillanatra szeretnénk megállni, ugyanis a Premier League-ben, a Serie A-ban és a La Ligában is ugyanaz történt, az első és a második helyen is egy városból származó csapat végzett. Semmi különös, csak egy vicces érdekesség.

A Bajnokok Ligájában még a Liverpool és a Chelsea indulhat, szegény Leicesternek csak az Európa-liga jutott, ahogy a West Hamnek is, de számukra ez sokkal pozitívabb, mint a rókáknak.

Az Európa-konferencialigát a Tottenham fogja képviselni.

Kiesett a Premier League-ből a Sheffield United, a West Bromwich Albion és a Fulham, a másodosztályból felkerült a Norwich és a Watford (mindketten azonnal vissza tudtak jutni), a harmadik helyen pedig a Brentford és a Swansea küzd meg egymással.

Hamarosan az Európa-bajnokság kerül előtérbe, de a következő szezonban újra itt leszünk! Reméljük, ti is!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája
felső