A Nagy Premier League Összefoglaló – I. Rész

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2024 május 27.

Tavaly, a szezon lezárulása után is írtunk egy kis összefoglalót, az tetszett az embereknek, úgyhogy most is készültünk egy – előreláthatóan – négy részes összefoglalóval a Premier League mögöttünk hagyott idényéről. Sorba veszünk mindent, a tények mellett pedig szubjektív véleményt mondunk arról, amit láttunk és tapasztaltunk.

A bajnok: Manchester City

Pep Guardiola együttese zsinórban negyedszer végzett az első helyen, a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is nagyot hajráztak az égszínkékmezesek, és végül az utolsó két körben tudták megelőzni legfőbb riválisukat, az Arsenalt.

Mikel Arteta csapata tehát sorozatban másodjára csúszott le az élről egy apró hiba miatt, ugyanezt játszották el tavaly, akkor is kiénekelték a sajtot a szájukból.

A Premier League gólkirálya: Erling Haaland

Ezúttal nem villogott úgy a norvég csatár, mint az első szezonjában, de most is sikerült az első helyen végeznie. A legutóbbi idényben rúgott 36 gólt megdönteni nem sikerült, most 27-tel zárt Haaland.

Miután Harry Kane Németországba igazolt, új kihívók jöttek, hogy befogják a City támadóját, ez azonban nem sikerült. Az ezüstcipőt Cole Palmer szerezte meg 22 góllal, míg Alexander Isak lett a harmadik 21-gyel.

A Ligakupa-győztes: Liverpool

Januárban jelentette be Jürgen Klopp, hogy a szezon végén távozik a Liverpooltól. Ennek hatására a megújult középpályával (amelynek Szoboszlai Dominik is a tagja) rendelkező vörösök még nagyobb hajrába kezdtek. Szerettek volna bajnoki címmel ünnepelni, a német megérdemelte volna. Ám a bajnokság végén egyre-másra jöttek a hibák. Az Európa-ligában és az FA Kupában is a későbbi győztes ejtette ki őket, a Liverpool a szezon végén egy trófeával ünnepelt. Övék lett a Ligakupa, melyet a legkisebbre tartanak Angliában a sorozatok közül. Ettől függetlenül szép győzelem volt, a döntőben egy teljesen megfiatalított, tartalékos Pool játszott a százmilliókat költő Chelsea ellen, végül Virgil van Dijk gólja döntött a ráadásban.

Az FA Kupa-győztes: Manchester United

Erik ten Hag második szezonjában is kupagyőzelemmel zárt, de ennek ellenére Manchesterben nem elégedettek a munkájával. A cikk írásakor még nem dőlt el semmi, de a hírek szerint a győzelem ellenére menesztik a hollandot a MU kispadjáról.

A bajnokságban történelmi mélységekbe zuhanó United így valamennyire megmentette a szezonját, azzal, hogy a döntőben 2-1-re legyőzték a Manchester Cityt (Alejandro Garnacho és Kobbie Mainoo góljaival), legalább az európai kupaindulást elérték.

A Premier League kiesői: Luton, Burnley, Sheffield United

Nem gyakran fordul elő, hogy a Championship három feljutója azonnal kiessen. Itt most ez történt. A bajnok Burnley lett az utolsó előtti, a legkisebb költségvetésből gazdálkodó Luton végzett előttük, az utolsó pedig a Sheffield United lett. A Blades volt az egyetlen, akikről már jó hamar kiderült, ki fognak esni. A többiek az utolsó fordulókig húzták…

Bajnokok Ligája: Man City, Arsenal, Liverpool, Aston Villa

Az első négy helyezett indulhat a Bajnokok Ligájában, fent olvashatjátok, kik lettek azok. Meglepetés maximum egy van, az Aston Villa nagyszerű – bár kissé hektikus – szezon végén előzte meg a „nagyokat”, mint amilyen a MU, a Spurs a Chelsea vagy a Newcastle.

Európa-liga: Tottenham, Manchester United

A Tottenham végig ott volt a tűz közelében, nagy különcsatát folytattak a negyedik helyért, de Ange Postecoglou legénysége végül csak az ötödik lett. Ezért csak az EL maradt nekik, ami kissé tán csalódás. nem úgy a Manchester Unitednak, amely egy fura szabály miatt a gyenge bajnoki szereplés ellenére is elindulhat a második számú európai kupában. Egy pillanatig úgy tűnt, hogy a Chelsea lesz itt, az EKL-ben pedig a Newcastle, de az FA Kupa-győzelem mindent megváltoztatott.

Európa-konferencialiga: Chelsea

Ahogy fentebb is írtam, egy pár napon át a Chelsea az EL-ben érezhette magát. Egészen addig, amíg a Manchester United meg nem nyerte a Manchester City elleni FA Kupa-finálét. Mégsem ők jártak a legrosszabbul, hanem a Newcastle United, akik így bizony üres kézzel távoznak, jövőre nem léphetnek ki a nemzetközi porondra.

Ezek voltak a tények, a következő részben egy jóval szubjektívebb lista következik, ahol szót ejtünk az év legjobb és legrosszabb igazolásáról, az év edzőjéről, az év felfedezettjéről, míg a harmadik részben majd a – szerintünk – legjobb tizenegyet írjuk össze nektek.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája
felső