Komoly korlátozások jönnek Spanyolországban

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 március 02.

Spanyolország fogyasztók védelméért felelős minisztere, Alberto Garzon nemrégiben bejelentette, hogy a spanyol kormány a jelenlegi online szerencsejátékokhoz kapcsolódó reklámok mennyiségét limitálni szeretné és ha hinni lehet a bejelentésnek, akkor ez egy jelentős vágás lesz – a spanyol vezetés a reklámok 80%-ával szeretne leszámolni. A kérdés azután került ismét napirendre, hogy az Unidos Podemos, egy baloldali párt ismét beterjesztést nyújtott be vitára a spanyol parlament elé, mert szerintük a szerencsejátékok súlyosan károsítják a fiatalság egészséges fejlődését és komoly függőség kialakulásához vezetnek, amely pedig súlyos társadalmi hatásokat is okoz.

Jelenleg a Podemos a Szocialista Párttal szövetségben többséggel rendelkezik a spanyol parlamentben, így ha szeretnék, végig tudnak vinni egy olyan rendeletet, amely komolyan korlátozna a szerencsejátékokra vonatkozó reklámozási szabályokat. A téma akkor bukkant fel ismét, amikor egyébként az országban a szerencsejátékok, beleértve az online sportfogadásokat is, rendkívül növekvő pályán vannak, tavaly is rekordprofitokat tudtak felmutatni az üzemeltetők. A spanyol piac kicsit másabb, mint mondjuk a brit vagy a magyar, a hispánoknál ugyanis komoly népszerűsége van a lottó típusú játékoknak és a játékgépeknek, de ettől függetlenül is elmondható, hogy a piac továbbra is bővül, a fiatalok körében is nagy népszerűségnek örvend az online sportfogadás.

Alberto Garzon február 21-én beszélt a témáról először és hangsúlyozta, hogy nem cégek és vállalatok ellen akar harcot indítani, hanem szeretne végre gátat szabni a függőség döbbetenes mértékű növekedésének. Ez utóbbival kapcsolatban konkrét számokról nem beszélt, de ettől függetlenül a Podemos tervei szerint a dohánytermékekhez hasonló szabályozás alá kerülne a szerencsejáték is.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy itt olyan témáról van szó, ami komolyan érinti a spanyolok egészségét és ezért biztosan jönni fog valamilyen korlátozás, a kérdés csak az, hogy pontosan milyen szigorú. A megszellőztetett hírek szerint egyébként akár teljesen betilthatják azokat a promóciókat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy új vevők lépjenek be a piacra – például megszünteték a bónuszokat és az első fogadásra adott ingyen téteket.

Hasonló szabályozás már érvényben van a szerencsejátékok szempontjából a világ egyik leginkább szabályozott országának számító Svédországban és ott Garzon szerint tudtak is csökkenést felmutatni a függők számában. A Reuters adatai szerint egyébként a spanyolok közel 11 milliárd dollárt veszítenek el évente, miközben 2014-hez képest 2018-ra már megháromszorozódott a fogadások értéke. Az biztos, hogy egy ilyen korlátozásnak tehát pozitív hatásai is lennének, hiszen biztosan csökkene a függők száma és valószínűleg a spanyolok zsebében is több pénz maradna, viszont egy virágzó üzletág szenvedne komoly csapást, amely más országokkal ellentétben itt komoly összefonódást mutat például labdarúgó-csapatokkal.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline247.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Gondoljunk csak arra, hogy a rengeteg kritika ellenére a Barcelona és a Real Madrid is együttműködik szerencsejátékos cégekkel, amelyek időnként még ajándéktárgyakat is osztogatnak a mérkőzéseken, a szurkolókat csábítva fogadásokra – és még gyerekeknek szóló csomagjaik is vannak, ez utóbbit is felszámolná a miniszter. Garzon jelentette ki azt is, hogy Spanyolország rövidesen a szerencsejáték-reklámok 80%-át be fogja tiltani és hangsúlyozta, hogy az állami cégek sem kapnak kivételt ezen korlátozások alól.

Ez utóbbi okozott egy kis felháborodást, no nem azért mert rájuk is vonatkoznak a szabályok, hanem azért, mert nem teljesen ugyanazok a szabályok vonatkoznának rájuk – tehát míg egy privát cég számára még az is meg lesz majd szabva, hogy a tévében mikor mehetnek le reklámai, az állami cégek az időpontokat saját maguk választhatják meg.

A következményeket egy ilyen intézkedés után már láthattuk, hiszen az olaszoknál korábban a szélsőjobboldali Öt Csillag Mozgalom kormánya is harcot indított a szerencsejátékok ellen, amelynek eredményeként az iparág komolyan háttérbe szorult és majdnem teljesen ki is kellett vonulnia a sportklubokkal fennálló együttműködésekből.

Akárhogy is lesz a spanyoloknál, az biztos, hogy mostanában a szerencsejáték-iparra rájár a rúd, a britek is komoly háborúba kezdtek, az amerikaiaknál amúgy sem könnyű belépni a piacra, a svédekről már volt szó – tehát továbbra is szükség lenne arra, hogy a cégek együttműködjenek egymással és valamilyen kampányba kezdjenek, amellyel rámutatnak arra, mennyit is tettek már eddig a függőség ellen.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

UEFA Euro 2024
felső