2

Mi az a bukméker és mi a szerepük a sportfogadáshoz?

A sportfogadók közösségének ma már természetes, hogy különböző sportfogadási oldalakon, hagyományos fogadóirodákban kötik meg a fogadásaikat. Pedig nem volt ez mindig így, a bukmékerek megjelenése az 1700-as évek végére datálható. A mai cikkben megismerkedhettek mi az a bukméker, kik ők és hogyan formálták át a sportfogadást?

35,000Ft bónusz a QuickWin irodájától
Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia kezdő videó - Mi az a bukméker?

Egy rövid történelem

Bár egyes feljegyzések és vélemények alapján a bukmékerek már az ókorban is jelen voltak, a többség úgy gondolja, akkoriban az emberek még maguk között bonyolították le a fogadásokat, a lehető legegyszerűbb módon. Nyilván volt ennek egy bizonyos bája, de azért benne volt a pakliban az, hogy az egyik átveri a másikat. Dicstelen időszak volt ez, ahol másra nem számíthattak a népek, mint a másik szavára. Az pedig sokszor nem sokat ért.

A középkorban sem változott sokat a helyzet, akkoriban a városban és a város szélén álló fogadók voltak a szerencsejáték és a fogadás központjai. Eredetileg kereskedelmi csomópontokként szolgáltak, hogy a vándorkereskedők árut tudjanak cserélni náluk. Később kiterjesztették szolgáltatásaikat, szállást adtak az utazóknak, és a szerencsejáték melegágyai is lettek ezek a helyek.

52,000Ft bónusz az Ivibet irodájától

Akkoriban a lóverseny, a lovagi tornák és az állatviadalok mentek a leginkább, a fogadósok pedig abból (is) termeltek profitot, hogy a szerencsevadászoknak kölcsönlehetőséget biztosítottak. De ez még mindig nem a bukméker fogalma.

Akkor mi is az pontosan? A bukméker egy olyan személy vagy vállalkozás, amely bizonyos esélyek alapján kínál fogadást az emberek számára, majd az esélyek alapján fizeti ki a fogadókat, amennyiben azok nyertek. Az esélyeket (más néven oddsokat) a bukmékerek határozzák meg. Minél valószínűbb egy esemény bekövetkezte, annál kisebb oddsot kapunk, tehát annyival kevesebb pénzt zsebelhetünk be. Természetesen ezt ők is haszonért teszik, tehát ez a feladat komoly szakértelmet kíván, és nem csak hasraütésszerűen születnek meg azok a számok.

Az első - mindenki által ismert - bukméker egy bizonyos Harry Ogden volt, aki 1790 környékén Suffolk megyében élt, és a Newmarket versenypályán töltötte szabadidejét. Akkoriban a lóverseny már egy évszázada (legalább) szervezett keretek között folyt, ahogy fogadni is lehetett, de még igencsak kezdetleges formája volt ez a sportfogadásnak. Nagyon egyszerű történet volt ez: Kiválasztottál egy lovat, aki vagy nyer, vagy nem. Pont. Ha belegondolunk, akkor ez a két kimenetel nagyon leegyszerűsíti a dolgokat, és elég könnyedén kijátszható.

Harry Ogden azonban okos fickó volt, és egy verseny előtt bemutatta az újdonságot, amit kitalált: Minden lónak esélyt adott, az oddsokat pedig a lovak korábbi teljesítménye alapján számolta ki. Ogden találmánya hamar nagyon népszerű lett. És ha belegondoltok, ez mindennek az alapja ma is, velünk maradt, bár kicsit átalakult. Ami megint csak természetes, hiszen a fejlődés megállíthatatlan.

Ogden persze nem egyszerű szívjóságból találta ki ezt a módszert, piszok módon profitra akart szert tenni, meg akart gazdagodni belőle, a kialakított módszer pedig erre lehetőséget is biztosított számára. Következzen az a rész, amiben röviden és tömören elmagyarázzuk azt, hogyan is működnek a bukmékerek!

Sportfogadás Akadémia - A fogadóirodák működése 55,000Ft bónusz a Hotbet irodájától

A fogadóirodák működése

Szögezzünk le valamit rögtön az elején, és ezek nem a mi szavaink, hanem a William Hill egyik magasrangú dolgozójáé: Egy fogadóiroda nem egy nonprofit szervezet. Rengeteg úgynevezett oddsmester dolgozik azon nap, mint nap, hogy a fogadóiroda is minimalizálja a veszteségeket, és ha lehet, akkor nagyobb profitra tegyen szert.

Az oddsmesterek azok, akik minden adatot, információt figyelembe véve kalkulálják ki egy-egy esemény kimenetelét, ezekhez a kimenetelekhez pedig oddsokat (esélyeket) rendelnek.

Azonban ebbe belekalkulálják a fogadóiroda hasznát is, így sosem a teljesen reális esélyeket látjuk, sosem a 100 százalékot, hanem annál valamivel többet. Egy adott esemény bekövetkezésének valószínűségét könnyedén kiszámolhatjuk mi is. Tegyük fel, hogy a buki 1.75-ös oddsot rendelt az egyik fogadásához. A képlet a következő: 1/1,75, azaz 57%-os valószínűséggel jön be ez a kimenetel.

Nézzünk egy példát a futball világából:
Mérkőzés Odds Esély a győzelemre
Arsenal 3,10 32,26%
Döntetlen 3,50 28,57%
Liverpool 2,20 45,45%

Ha összeadjuk a harmadik oszlopban található százalékokat, akkor kijön, hogy a fogadóiroda haszna 6,28%. Ezért van az is, hogy az oddsok folyamatosan változnak, a bukik próbálják ezt a százszázalék feletti számot konstans megtartani. Ezt hívják betting marginnak, azaz fogadási árrésnek.

A bukmékerek tippjei tehát adhatnak adott esetben számunkra egy jó támpontot, de közben ők csak és kizárólag a saját hasznukkal, a marginnal törődnek. Ez az árrés fogadóirodánként és sportáganként is változik, általában 5-6% körül mozog, de előfordulnak olyan bukmékerek is, ahol ez a szám jóval magasabb, akár a 8-9%-ot is elérheti.

Nézzünk egy egyszerűbb példát, egy egyszerű pénzfeldobást. Egyik emberünk fejre fogad 1000 Ft-tal, a másik pedig írásra ugyanennyivel. Most azt a kimenetelt szépen töröljük ki, hogy az érme az élére esik, és emiatt sem fej, sem írás nem lesz.

Ebben az esetben tehát az esélye a két játékosnak 50-50%. Akármelyik fél is nyerjen, a fogadóiroda kifizeti a győztes játékos számára a 2000 Ft-ot. És neki - mármint a bukmékernek - mi marad? A nagy semmi. Épp ezért egy buki nem mindig a konkrét matematikai esélyek alapján számol, hanem azt mondja, hogy ő az igazságos 1000 Ft helyett csak 900 Ft-ot ad. A maradék 100 Ft pedig az ő zsebébe vándorol.

A fogadó feladata innentől kezdve nem csak az, hogy eredményesen fogadjon, és kiválassza a győztest, de az is, hogy ezt az árrést hosszútávon „megverje”. Ismét egy egyszerű példával élnék. Tegyük fel, hogy nincs margin, az érménket pedig 10 alkalommal dobjuk fel. Ha ötször találjuk el, hogy fej vagy írás, akkor vagyunk nullán. Se nem nyertünk, se nem veszítettünk.

Azonban, ha belekalkuláljuk a margint, és a fenti példából kiindulva nem kétszeres az odds, csak 1.90, akkor máris más a helyzet, ott már öt találat kevés, akkor már 500 Ft-ot elveszítettünk.

Az oddsmestereknek nem csak annyi a feladata (bár már ez is épp elég meló), hogy az elvárt árrés megszülethessen, de az oddsok kialakításánál arra is kell figyelni, hogy a nagyközönség számára is elég vonzó legyen a kialakításuk.

Mivel az árrések folyamatosan változnak, így a sportfogadók számára sem feltétlenül szükséges leragadni egyetlen irodánál. Szerencsére ma már rengeteg hagyományos és online fogadóiroda áll a rendelkezésünkre, így könnyedén eldönthetjük, hogy melyik számunkra a megfelelő. Természetesen a margin csak egyetlen picike kis szelet a nagy tortából, ha választásra kerül sor, több fontos tényezőt is figyelembe kell venni, mielőtt döntünk. De a legjobb megoldás az, ha több piacon is jelen vagyunk, mert az online sportfogadás egy nagyon gyorsan fejlődő és változó biznisz.

Fogadási tőzsde

Zárásként még egy nagyobb témára szerettünk volna kitérni, ez pedig nem más, mint a fogadási tőzsde, más néven P2P fogadás (person to person betting). Ebben az esetben nincs egy bukméker, aki meghatározza az oddsokat, azt mi magunk, illetve „ellenfeleink” határozzák meg. Totálisan úgy működik, mint a pénzügyi tőzsde. Itt nem a fogadóiroda ellen szállunk harcba, és nem őt próbáljuk megverni - és ezáltal pénzt keresni -, hanem más játékosok ellen.

Fontos tippek a sportfogadásról

Két fajtáját különböztethetjük meg: Back és Lay

A Back az általunk ismert hagyományos fogadást jelenti. Látunk egy eseményt, és arra szeretnénk fogadni, hogy X csapat megnyeri az adott találkozóját. Az odds 1,75, mi pedig tét gyanánt 1000 Ft-ot (az egyszerűség kedvéért) áldozunk erre a fogadásra. Amennyiben X csapat nyer, úgy nyerünk 1750 Ft-ot, amennyiben döntetlen vagy vereség a vége számukra, akkor nem csak ők, mi is veszítünk.

A Lay esetén viszont más a leányzó fekvése. Itt nem valamire, hanem valami ELLEN fogadunk. Gyakorlatilag, ebben az esetben mi magunk vagyunk a bukméker. Maradjunk X csapatnál. Azt mondod, hogy X csapat nem fog nyerni a soron következő mérkőzésén, és erre felkínálsz egy szorzót, legyen mondjuk 2.10. Amennyiben X csapat döntetlent játszik, vagy kikap, akkor a nyeremény téged illet, amennyiben viszont nyernek, akkor az fogja kapni a pénzt, aki ellened fogadott.

A tőzsdéhez hasonlóan itt nagyon is lehet játszani az oddsokkal. Ha nem tetszik a másik fél által adott odds, akkor ún. várólistára iratkozhatunk fel, ott pedig feltüntetjük, hogy milyen szorzón vagyunk hajlandók fogadni. Ha valaki elfogadja, akkor indul a móka, ha nem, a pénzünket visszakapjuk.

Néhányan azt gondolhatjátok, hogy ez a módszer nem igazán megbízható, hiszen itt nem egy megbízható, a szükséges engedélyekkel rendelkező fogadóiroda ellen játszunk, hanem más játékosok ellen, ők meg azt csinálhatnak a pénzünkkel, amit csak akarnak. Ez hála Istennek téves gondolat, ugyanis ahhoz, hogy egy fogadást - akár back, akár lay pozícióban - megkössünk szükség van az esetleges veszteségek fedezésére is. Már a fogadás megkötésének pillanatában.

A legnagyobb előnyei közé tehát az tartozik, hogy nincs az oddsunk kőbe vésve, ha nem akarjuk elfogadni a másik által kínált oddsot, akkor várhatunk egy jobbra, feliratkozhatunk a várólistára, hátha lesz olyan, aki ezt elfogadja. Míg ez egy hagyományos fogadóirodánál lehetetlenség. Take it or leave it, ahogy az angol mondja.

A másik nagy előnye a megbízhatóság, mint említettem, illetve az, hogy rendkívül széles skálán mozognak ezek a fogadások. Gondolok itt arra, hogy nem csak sportra fogadhatunk, akármilyen közéleti, politikai vagy akármilyen esemény (hasamra ütök és mondok egy példát: Ki nyeri az X Faktor döntőjét?) megfogadható.

Ó, és még egy nagyon fontos dolog: A margin/commission - hívjuk, ahogy csak akarjuk - egy P2P fogadóiroda esetén ugyanúgy létezik, mint egy hagyományosnak mondhatónál, de sokkal kisebb mértékű. Szóval, már csak ezért is megéri kipróbálni egy ilyen irodát.

Gyakran ismételt kérdések

A bukméker általában egy vállalkozás (de személy is lehet), amely (vagy aki) fogadást kínál az emberek számára, és esélyeket rendel egy-egy esemény bekövetkezésére. Minél valószínűbb valami, annál kisebb ún. oddsot rendel hozzá a bukméker. A tétek leadása és az esemény után pedig kifizeti az embereket, akik a helyes kimenetelt találták el.

Ezzel dolgoznak a fogadóirodák. Minden egyes eseménynél úgy alakítják ki a téteket, hogy ők semmiképpen ne bukjanak. Ezt a fogadási árrést másnéven fogadási marzsinnak hívják.

Egy olyan fogadási forma, ahol nincs hagyományos bukméker, hanem két játékos játszik egymás ellen. Ebben az esetben lehetünk hagyományos fogadók, és betölthetünk bukméker szerepkört is. Az első esetben valamire, a másodikban valami ellen fogadunk.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső