4

Az online fogadások előnyei – Mik a döntő tényezők?

Vannak fogadók, akik a mai napig a hagyományos, papír alapú (vagy más néven offline) sportfogadásra esküsznek, de ők vannak kisebbségben. Az emberek többsége – globálisan, és Magyarországon is – már inkább átnyergeltek az online térbe, az online piac közel 60 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát.

Az online fogadásokat többen azért is kedvelik, mert otthonuk kényelméből, úton a munkahelyre is fogadhatnak, és ehhez elegendő egy laptop, egy tablet vagy egy okostelefon.

És vannak a régivágású fogadók, akik még mindig elmennek a lottózóba, a lóversenypályára és/vagy a kaszinóba, hogy tippjeiket ott játsszák meg.

Ma megvizsgáljuk, mik az alapvető különbségek az online és offline fogadóirodák között, milyen előnyöket és hátrányokat társíthatunk hozzájuk?

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia kezdő videó - Az online fogadások előnyei

Egy kis történelem – Az első online és offline buki

Ismétlés a tudás anyja, tartja a mondás. Korábban már megnéztük a sportfogadások történetét e álljon itt röviden, dióhéjban, hogy mikortól beszélhetünk online és offline bukmékerekről.

Az első offline bukméker (de furcsa ezt így olvasni) az 1790-es években tűnt fel, egy bizonyos Harry Ogden rengeteg tanulás és munka után indította ezt el Suffolk megyében, a lovin. Ogden különböző esélyeket társított a lovakhoz, az emberek pedig hamar rákaptak erre.

Magyarországon a II. Világháború után már lehetett totózni, 1991-ben pedig megalakult a Szerencsejáték Zrt., a Tippmix pedig a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Persze amellett, hogy az online fogadás Magyarországon is egyre nagyobb méreteket ölt.

Az első online fogadóirodát pedig a németeknek köszönhetjük, 1996-ban az Intertops nevű iroda döntött úgy, hogy működését online is kiterjeszti.

Röviden ennyit elegendő tudni, most nézzük inkább, hogy mik a legnagyobb különbségek!

Előnyök és hátrányok az online és offline sportfogadásban

Amikor kiválasztjuk a számunkra megfelelő bukmékert rengeteg tényezőt kell megvizsgálnunk. És azt javasoljuk, hogy töviről-hegyire rágjátok át ezeket a tényezőket, mert nagyban befolyásolják a sportfogadói jövőtöket. De pontosan miket is kell átnéznünk?

Online és offline sportfogadás

A fogadóirodák kínálata online és offline

Az emberek többsége minél szélesebb skálán szeret fogadni. Most elsősorban nem magára a sportágra gondolunk, hanem arra, hogy egy eseményen minél több fogadási lehetőségünk legyen. Az online fogadóirodáknál ez a skála sokkal szélesebb, mint offline társaiknál. Utóbbi limitálja a lehetőségeket, ezzel elvágva a fogadót a lehetőségek egy részétől.

Általában egy hagyományos irodában az alap gyűjtő fogadások érhetők el, vagy hogy ki nyeri a találkozót, tehát egy teljesen basic kínálat tárul elénk.

Ugyanez igaz a sportágakra. A legtöbb hagyományos (innentől csak az offline szót fogjuk rá használni) fogadóiroda – legyen az egy online kaszinó vagy egy lottózó – eléggé limitálja a kínálatát. Próbáld ki magad is! Nézd meg, mit kínál egy online buki és mit egy offline!

Az online bukmékerek folyamatosan nyitnak az új vagy a – még – kevésbé népszerű piacok felé. Így például lehetőségünk van manapság már akár e-sportra is fogadni, ami minden bizonnyal az online sportfogadás egyik alappillére lehet a jövőben. Feltörőben vannak, már közel ahhoz, hogy olimpiai sportággá váljon, és ne feledjük: A koronavírus első hullámában kis kivételtől eltekintve csak ez az egy lehetőségünk volt a sportfogadásra.

És akkor még az extrém fogadásokról nem is esett szó. Nem csak sporteseményekre, de különböző közéleti vagy politikai eseményre is fogadási lehetőséget kínálnak az online irodák, így például meg lehetett tippelni az amerikai elnökválasztást, a Brexit népszavazás eredményét, meg még egy rakás eseményt a nagyvilágból.

Élő fogadás és cashout – Egy hatalmas érv az online fogadás mellett

Vannak, akik kifejezetten az élő fogadásokra specializálódnak. Tehát adott esemény közben választják ki a tippjüket – hogy ki lesz a győztes, lesz-e kiállítás, hány szöglet lesz az első félidőben stb. - Nekik innentől kezdve csak az online sportfogadás marad, mint reális opció, ugyanis ez offline irodákban kivitelezhetetlen.

A cashout opció szintén lehetetlen egy offline irodában. Mi is az a cashout?

A legegyszerűbben úgy tudjuk elmagyarázni, hogy még azelőtt pénzzé váltjuk a fogadásunk, hogy az esemény befejeződne. Ha a csapatunk 1-0-ra vezet, és már csak húsz perc van a mérkőzésből hátra, akkor a fogadóiroda megvásárolhatja tőlünk ezt a szelvényt az eredeti nyeremény egy részéért. Ez abban az esetben előnyös lehet, ha úgy érezzük, hogy a hátralévő időben még bajba kerülhetünk.

Az offline irodáknál viszont erre nincs mód, meg kell várnunk az esemény végét.

A választás édes szabadsága - Profitmaximalizálás

Jó hírünk van azok számára, akik most kezdik sportfogadói karrierjüket, és mindezt online szeretnék megtenni: Rengeteg fogadóiroda közül választhatsz! Kis túlzással kijelenthető, hogy se szeri-se száma azoknak a megbízható fogadóirodáknak, akik csak arra várnak, hogy regisztráljunk náluk. Ezért sok mindent meg is tesznek, erre hamarosan külön mi is ki fogunk térni.

Érdemes minél több irodában regisztrálni, méghozzá azért, mert a különböző események különböző szorzókkal érhetők el. Ami X fogadóirodánál 1.70-es oddson fut, az Y irodánál lehet, hogy kétszeres pénzt ér. A mi célunk pedig az, hogy a profitunkat maximalizáljuk, hogy ugyanabból az eseményből minél többet sajtoljunk ki. Tehát nem árt több vasat tartani a tűzben. Ezek az oldalak enni nem kérnek, nincs fenntartási költségük, innentől kezdve nincs veszítenivalónk. A lényeg: Minél több fogadóirodánál van aktív számlád, annál jobb.

És mi a helyzet offline? A válasz egyszerű: A tippednek van egy szorzója és kész. Nincs választási lehetőség, nem tudsz körülnézni más helyeken is… Itt, Magyarországon a Szerencsejáték Zrt. monopol helyzetben van, tehát a dolog egészen egyszerűvé válik.

Kényelem – Sokak számára a legnagyobb érv

Az online sportfogadás kényelme

Nagyon sokan még akkor veselkedtek neki a sportfogadásnak, amikor az online fogadóirodák nem kezdtek neki világmegváltó útjuknak. Így, ha volt egy tuti tippjük, szerettek volna feladni egy szelvényt, akkor egy dolgot tehettek: Elmentek egy lottózóba. Nem kell megmagyaráznunk, hogy ez mennyire időigényes. Odautazni, kivárni a sorunkat, kitölteni a szelvényünket és aztán hazautazni.

Manapság már nem így működnek a dolgok, látszik, hogy a modern világ csodái mennyire hatással vannak a mindennapi életünkre.

Sokkal kényelmesebben is hódolhatunk már sportfogadási szenvedélyünknek az online irodáknak köszönhetően, és tényleg, pár perc alatt kreálhatunk egy felhasználói fiókot akár a telefonunkon is.

Nincs többé sorban állás, nincs többé hosszú – vagy rövid – utazás. Mindent meg tudunk oldani a saját lakásunkból vagy a munkahelyünkről teljes kényelemben.

Fizetési módok és biztonság

2021-ben az emberek egyre jobban kezdenek megbarátkozni az online fizetéssel. Még mindig vannak, akik csak a készpénzre esküdnek, de már azoknak is van legalább egy bankkártyája, akik mindezidáig ódzkodtak tőlük. Be kell látni, ez a jövő…

Egy online fogadóiroda pedig egészen széles körben fogad el befizetéseket. A különböző internetes pénztárcák, a bank és hitelkártyák egytől egyig hétköznapinak számítanak egy online buki esetében. Legyen szó a Skrillről, PayPalról, Wise-ról (régen Transferwise).

Arról nem is beszélve, hogy a különböző kriptovalutákat is egyre többen elfogadják, sőt vannak kifejezetten olyan oldalak, ahol a Bitcoin és a különböző altcoinok számítanak preferált fizetőeszköznek.

Vannak, akik azért félnek online játékra váltani, mert nem bíznak a fogadóirodákban. El szeretnénk oszlatni a kételyeiket. Az interneten található fogadóirodák 98%-a megbízható, rendelkezik minden olyan tanúsítvánnyal és engedéllyel, ami a legális működésükhöz szükséges. Ráadásul a különböző hatóságok folyamatosan ellenőrzik a tevékenységüket, így nem éri meg az irodáknak trükközni. Azt kockáztatnák meg, hogy le kelljen húzniuk a rolót. Sokkal nagyobb biznisz van abban, ha minden szabályt betartanak… Viszont az már rajtunk múlik, hogy egy fogadóiroda megbízhatóságáról megbizonyosodjunk!

Fontos tippek a sportfogadásról

Bónuszok – Az online bukmékerek csodafegyvere

Elérkeztünk az egyik aduászhoz!

A kínálat hatalmas. Számtalan fogadóiroda versenyez a fogadók kegyeiért, ezt pedig egy tapasztalt sportfogadó csúnyán ki is tudja használni. Korábban már említettük, hogy megéri több vasat tartani a tűzben a jobb oddsok megtalálásának érdekében, de nem ez az egyetlen ok. A másik, hogy a bukmékerek különböző ajándékokkal próbálják meg magukhoz csábítani az embereket. Kezdő befizetési bónuszok (általában egy bizonyos összegig megduplázzák a befizetésünket), ingyenes fogadások, de ha már ott vagyunk sem engedik el a kezünket, a lojális játékosok időnként újabb és újabb extra bónuszokra csaphatnak le.

Tegyük hozzá, hogy elvárásokat is támasztanak az irodák, nem csak úgy szívjóságból vágják hozzánk ezeket. Általában az a kérésük, hogy a befizetett összeget forgassuk meg párszor (ez irodánként eltérő).

Amennyiben valaki nem csak hobbiból, hanem komoly szándékkal fogad, akkor a sportfogadás bónuszok kihasználása létfontosságú lehet.

Az offline fogadás előnyei – Merthogy ilyen is van

Az írásunkban kevés szót ejtettünk arról, hogy mik az offline fogadás előnyei. Tény és való, hogy az online irodák térnyerése alaposan visszaszorította az offline irodákat, mind az újítások, mind az oddsok terén. Folyamatosan csökken ezeknek a népszerűsége, ahogy haladunk előre az időben, de még mindig állják a sarat.

Egy dolgot nem lehet elvitatni: Egy kaszinóban vagy egy lóversenypályán sokkal hangulatosabb fogadni. Ez is persze emberfüggő, de valakit kifejezetten az villanyoz fel, ha hangzavar van körülötte, ha meg tudja beszélni sorstársaival az elképzeléseit, és ez az atmoszféra, amelyet egy online fogadóiroda nem fog tudni visszaadni. Aztán ki tudja, milyen változásokat lépnek majd életbe? Gondoljunk csak a VR-ra és az online kaszinókra…

Összegzés – Mit tanultunk ma?

Rengeteg pro és kontra érv gyűlt össze, amely alapján eldönthető, hogy kinek mi fekszik a legjobban. Egy biztos: Az online fogadóirodák gombamód szaporodnak továbbra is, aminek az igazi nyertesei mi vagyunk – vagy mi lehetünk -, és a folyamatos újítások, a hihetetlen bónuszok is csak vonzóbbá és vonzóbbá teszik az online sportfogadást.

Valószínűleg messze nem vagyunk még a csúcson, további fejlődésre lehet számítani e téren, így mindenkit arra bátorítunk, legalább egy esélyt adjon az internetes sportfogadásnak!

Gyakran ismételt kérdések

Egy online fogadóiroda esetén szélesebb kínálattal találkozhatunk, kisebb fogadási árréssel, magasabb oddsokkal. Emellett akár az otthonunk kényelméből is fogadhatunk, nem kell emiatt átszelnünk a fél várost, mire eljutunk egy lottózóba vagy kaszinóba.

Csak internetkapcsolatra van szükség, illetve egy internetre alkalmas eszközre (laptop, tablet, okostelefon). Onnantól pedig megy minden, mint a karikacsapás, pár perc alatt létrehozunk egy felhasználói fiókot, és mehet a fogadás!

Természetesen. Az interneten jelen lévő fogadóirodák legtöbbje komoly múlttal rendelkezik, megbízható cégek állnak a háttérben, és minden olyan engedélyt beszereztek a hatóságoktól, ami a működésükhöz elengedhetetlen.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső