6

Odds konvertálás – Hogyan működik?

Három fő csoportba sorolhatjuk az oddsokat népszerűségük alapján, és vannak olyan formátumok, amik kevésbé ismertek a nagyközönség számára, nevezzük őket rétegformátumnak. A hangsúly a legnépszerűbbeken lesz, a mai anyagban megtanuljuk, mi az a decimális szorzó, hogyan néznek ki a frakcionális (azaz tört) oddsok, illetve az amerikaiak által használt – micsoda meglepetés – amerikai odds fogalmába is belemélyedünk.

Amikor a fogalmakat tisztába raktuk, jöhet az, hogy hogyan váltsuk át őket. Azért megnyugatnánk mindenkit, nem fogunk bonyolult matematikai képletekkel fárasztani titeket, illetve nektek sem kell egész nap a számológép fölött görnyedni – több okból sem. Egyrészt a legtöbb fogadóirodánál automatikusan átválthatók az oddsok, ha épp olyan módon jeleníti meg, ami nem stimmel nekünk, másrészt különböző átváltók, úgynevezett odds konverterek léteznek, amik a piszkos munkát elvégzik nekünk.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia kezdő videó - Odds konvertálás

A decimális odds – A legnépszerűbb Európában

Azzal már tisztában vagytok, hogy a bukmékerek hogyan, mi alapján állapítják meg az oddsokat. Figyelik a reális valószínűséget, a csapatok formáját, a sérülteket, satöbbi, satöbbi… Miután ez megtörtént megkapjuk az oddsot, amivel fogadhatunk. Európában a decimális nyereményszorzó számít a legnépszerűbbnek, elvétve találkozni csak mással.

A megállapított odds alapján ki tudjuk számolni, hogy milyen valószínűséggel jön be ez a kimenetel. Például egy 1.75-ös oddsnál elég a következő képletet használnunk:

1/1.75 * 100 = 57,14%

Ha valaha részt vettél már sportfogadásban, méghozzá online sportfogadásban – vagy épp tippmixeztél -, akkor szinte biztos, hogy decimális oddsokat láttál az adott honlapon/újságban.

Hogy hogyan számoljuk ki a nyereményünket? Nagyon egyszerű. Tegyük fel, hogy az alaptétünk 1000 Ft, az odds pedig – maradjunk az előbbi példánál, szóval továbbra is – 1.75. A képlet a következő: Tét * Odds = Nyeremény

1000 Ft * 1.75 = 1750 Ft

Ahhoz, hogy a tiszta profitot megkapjuk még ki kell vonni az alaptétet, így egy gyors fejszámolás után már látható is, hogy a tiszta hasznunk 750 Ft.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha egy gyűjtőszelvényt hozunk létre. Tegyük fel, hogy a tét továbbra is 1000 Ft, de most nem egy, hanem három meccset játszanánk meg. Ebben az esetben is könnyű dolgunk van, sőt a fogadóiroda mindig elvégzi helyettünk a számolást.

A dolgunk a következő: A három oddsot összeszorozzuk, majd még ezt a számot (úgy hívjuk, hogy eredő odds) beszorozzuk a tétünkkel.

Tét * (A * B * C) 1000 Ft * (1.75 * 3.10 * 2.15) = 11.663 Ft

Szokásosan az alaptétünket most is levonjuk, a tiszta profitunk 10.663 Ft. Egyszerű, nem igaz? Lehetséges, hogy számunkra azért ez a legkönnyebb, mert világéletünkben ezt használtuk. Az amerikaiak meg néznek furcsán, hogy hol van a jól megszokott kis szorzójuk… Hamarosan erre is ki fogunk térni, de előbb maradjunk még Európában, lássuk a britek mit használnak!

A frakcionális odds – A legnépszerűbb Nagy Britanniában

Na, most ez nem teljesen igaz, hogy csak és kizárólag Angliában használják ezt a fajta fogadási nyereményszorzót, de a leginkább ott terjedt el, de Írországban is gyakran ezt használják. A szigetországban pedig még tradicionális oddsként szoktak hivatkozni rá. Nézzük meg például a Ladbrokes vagy a William Hill irodáját – a két legrégebbi brit iroda -, ott alapból tört oddsokat láthatunk, de természetesen itt is van lehetőség az átváltásra.

Az alap elképzelés a következő: Törtformában adják meg számunkra az oddsot, és a valószínűsíthető profitot mutatják meg – a tét összege itt most nem mutatkozik meg. Vegyünk példaként egy egyszerűt. Amennyiben azt látod, hogy a csapatod győzelmére 2/1-es odds elérhető (azaz kettő az egyhez), akkor 200 Ft profitra tehetünk szert 100 Ft kockáztatásával.

Fontos tippek a sportfogadásról

Az 1/1-es odds decimálisra átfordítva kétszeres pénzt jelent, tehát 50%-os valószínűséget. Ha pedig az első szám kisebb, mint a második, akkor 2 alatti oddsot kapunk. Például:

  • 1/2 = 1.50
  • 1/4 = 1.25
  • 1/5 = 1.20

Például a tét 1000 Ft, az odds pedig 2/5, akkor a nyereményünk 400 Ft lesz. Látható, hogy nem egy nagy ördöngősség kiszámolni, mennyi is lehet a nyereményünk, de abszolút nem hibáztatunk, ha inkább a decimális nyerte el a tetszésed. Ízlések és pofonok, és akkor még az amerikairól nem is beszéltünk.

Az amerikai odds – A legnépszerűbb az Egyesült Államokban

No, az amerikaiak egy kicsit leegyszerűsítették a dolgokat, őket nem érdeklik holmi szorzók meg hasonlók, őket csak egy dolog motiválja: A pénz. Így hát az amerikai odds is ehhez viszonyul. Nehogy azt gondoljátok, hogy a bűn városában majd nekiállnak komolyabban matekozni…

Két előjellel különböztetjük meg az amerikai oddsot: Pozitív vagy negatív előjellel.

Amennyiben az adott szám előtt + jelet láttok, akkor az utána levő összeg azt mutatja meg, hogy 100$ kockáztatásával mekkora nyereményt érhettek el. Ha pedig negatív előjelet láttok, akkor a mögötte levő szám azt fejezi ki, hogy mekkora összeget kell kockáztatnotok 100$-nyi nyereményért cserébe. Igazából ez egy nagyon egyszerű módszer, mi szerintünk könnyebb és átláthatóbb, mint mondjuk a frakcionális odds kiszámolása.

Természetesen most is hoztunk pár példát.

Az odds (decimális formában) 1.2, akkor az amerikai oddsban kifejezve -500 lesz. Hogy miért? Egyszerű! Mivel negatív előjel szerepel az 500-as előtt, ezért tehát ekkora tétre lesz szükségünk arra, hogy 100$-t nyerjünk. Ellenőrizzük le ezt gyorsan:

500 * 1.2 = 600

Nézzünk egy másikat, ahol az előjel pozitív:

A decimális szorzó ezúttal 2.50, ami lefordítva amerikaira +150-et ad. Tehát ebben az esetben 100 dollár kockáztatásával 150$ profithoz juthatunk.

100 * 2.50 = 250

A 2-es fölötti szorzók pozitív előjelű számok lesznek, a 2-es alatti oddsok pedig negatívok. Elsőre talán egy kicsit átláthatatlan, és valószínűleg nem sok olyan oldalt találsz, ahol ez az elsődleges forma, de ha egyszer van lehetőséged kiutazni Amerikába – vagy ott élsz alapból -, akkor azért hasznos lehet ez a tudás, mert a las vegasi buki nem fog neked, helyetted számolgatni…

Odds konvertálás - Sportfogadás online

Egyéb fogadási típusok

Ezek voltak tehát a leggyakoribb formátumú szorzók, de van még néhány, ami egyes helyeken népszerű, máshol meg gyakorlatilag a létezéséről sem tudnak. Ezekbe annyira nem mennénk bele részletesen, csak úgy nagyjából tekintsük át, hogy melyekről is van szó. Kezdjük a hong kongi szorzóval, amely nagyon hasonlít a decimálishoz, de ez a tétet nem tartalmazza. Ha van esetleg egy ötszörös odds, mi pedig 1000 Ft-tal fogadunk, akkor az össznyereményünk 6000 Ft lesz. Tehát a különbség a decimálishoz képest annyi, hogy itt a tét külön számolandó.

Míg a decimális szorzók esetén 1-es alatti odds nem létezik, addig a hong kongiban igen. Tegyük fel, hogy 1000 Ft-tal fogadunk, az odds pedig 0.2. Ebben az esetben a nyereményünk 200 Ft, plusz a feltett tétet visszakapjuk. Az indonéz odds rendkívül hasonlít az amerikaira, itt is vannak pozitív és negatív előjelek, ahogy a maláj odds esetén is ezzel találkozhatunk, de a kettő fogadási típus azért eltér egymástól. Az indonéz tehát egy az egyben az amerikait „másolja”, addig a maláj odds esetén decimális értékek vannak + és – előjelekkel.

Ha az odds +-os, akkor a tétünket megszorozzuk a szorzóval (a’la decimális), és meg is vagyunk. Amennyiben negatív, akkor a tétet 1/odds értékkel szorozzuk meg, a negatív előjelet pedig természetesen nem vesszük figyelembe.

Oddsok átalakítása, konvertálása

Ez most elég bonyolultnak tűnhet elsőre, de több jó hírünk is van: Egyrészt az egész csak gyakorlás kérdése, de teljesen megértjük, ha valaki nem ezzel akarja tölteni a szabadidejét. A második jó hír, hogy mi is létrehoztunk egy ilyen kalkulátort, ahová elegendő csak bepötyögni azt, hogy melyik formátumból szeretnéd átalakítani a kívánt szorzót, és már kész is van. Láthatjátok ti is, hogy a kalkulátor használata elég egyszerű.

A harmadik jó hír pedig az, hogy a fogadóirodák többségénél van lehetőség az átváltásra, tehát ismét csak nem feltétlenül kell megtanulnunk. Persze ha a lovin vagyunk, vagy egy amerikai kaszinóban, akkor ezzel a készséggel illik rendelkezni a saját érdekünkben, mert különben elég csúnya fogadásokat köthetünk… De ebben az esetben is van megoldás – elég csak felugrani ide, a többit a mi kis programunk elvégzi.

Gyakran ismételt kérdések

Európában leginkább a decimális változattal találkozhatunk, míg az Egyesült Királyságban a frakcionális térnyerése figyelhető meg. Az pedig egyértelmű, hogy az amerikai odds leginkább az Egyesült Államokban működik.

Nem! Vannak különböző odalak, ahol egy program átváltja helyettünk, sőt az okostelefonunkra le tudunk tölteni ilyen applikációkat. Ezek nagyban megkönnyítik a munkánkat.

Ez egyéni preferencia alapján dől el. Vannak, akiknek a decimális a legegyszerűbb, ahhoz szoktak hozzá. Igazából mindhárom formátum nagyon egyszerű, ha kellő időt foglalkozik vele az ember…

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső