7

Javítsd az Esélyeidet a Sportfogadásban – Szánj időt a Kutatásra

Ha valóban sok pénzt akarsz keresni a sportfogadások során, és nem csak szórakozásból akarod csinálni, akkor bizony munkát és energiát kell belefektetned. Persze a szerencsének is óriási szerepe van, de nem hosszú távon. Nem győzzük folyamatosan hangsúlyozni, mennyire fontos az információszerzés, a tanulás, a sportfogadás kutatása, ugyanis a legütősebb fegyver egy sportfogadó arzenáljában az információ, a naprakészség és a tudás.

Ezek segítenek nektek abban, hogy hosszú távon is sikeres sportfogadókká váljatok, és ne érhessen titeket meglepetés. A soron következő anyagban abban próbálunk nektek segíteni, hogy ezt a létfontosságú munkát a legtökéletesebben tudjátok elvégezni.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia haladó videó - A sportfogadás kutatás

Kutatás, kutatás… és még több kutatás

A sportfogadás online kutatás

A bukmékerekkel szembeni előny megszerzésének kulcsa, a lehető legtöbb kutatómunka elvégzése. Nem csak az erőviszonyokat kell ismernetek egy-egy mérkőzéssel kapcsolatban, át kell vizsgálnotok annak minden aspektusát és fel kell készülni a váratlanra.

Elképzelhető, hogy teljesen elégedettek vagyunk egy fogadásunkkal, figyelembe vettük a fogadási árrést, átnéztük az oddsokat, kiszámoltuk az esélyeket és minden tökéletesnek tűnik, egészen addig, míg nem történik valami váratlan bejelentés.

Lesérült valaki, megváltozott a kezdő, vagy például nem lehet jelen az edző stb. Nem is gondolnátok, mi mindennek lehet kihatása egy csapat formájára. Pontosan ezért kell a lehető legaprólékosabb munkát végezni, összegyűjteni minden információt, amit csak lehet, hogy ha kell, tökéletesen tudjunk reagálni egy hirtelen változásra.

Ahogy már egy korábbi részben volt szó róla, régebben csak a mérkőzés végkimenetelére lehetett fogadni, vagyis sok lehetőségünk nem volt. Viszont a technológia fejlődött, és vele együtt minden más, így a sportfogadás is. Most már szinte mindenre lehet fogadni, amit csak el tudunk képzelni. Megtippelhetjük a gólok számát, a félidei eredményt, de azt is, hogy melyik játékos kap lapot, vagy például a kosármeccsen kié lesz az első lepattanó. Pár évtizeddel ezelőtt, az emberek azt hitték volna, hogy ez csak egy vicc, de ma már teljesen elfogadott dolog.

Itt kerül képbe az információszerzés. Ha tüzetesen utánajárunk a dolgoknak, megtudhatjuk, hogy melyik esemény a valószínűbb, mi az, ami a legtöbb pénzt hozhatja. Például amennyiben két csapat meccsén általában sok gól születik, jobb ötlet lehet a gólok számára fogadni, nem a győztest megtippelni. Most haladjunk szépen sorban, hogy érdemes nekiállni a felkészülésnek.

Fontos tippek a sportfogadásról

Az alacsony odds félrevezethet

A kezdők számára úgy tűnhet, hogy a legjobb megoldás az alacsonyabb oddsokra fogadni, mivel ezek a csapatok a favoritok. Ennek igazából így is kellene lennie, de a valóság azért egy kicsit bonyolultabb. Nagyon fontos, hogy ismerd azokat a csapatokat és játékosokat, akikre fogadni akarsz, pontosan azért, mert nem mindig a favorit nyer. Ennek számos oka lehet.

Előfordulhat, hogy az esélyesebb csapatnak sokkal fontosabb mérkőzése lesz a közeljövőben, ezért a „B” kerettel áll ki, lehet, hogy sérülésekkel küszködnek, vagy egyszerűen nincs szükségük a pontra, ezért nem is fognak megszakadni a pályán. Nagyon fontos tehát, hogy megnézzük az adott csapat következő meccseit is, így kaphatunk egy megközelítő információt arról, hogy fognak játszani, a legjobb formájukat hozzák-e, vagy inkább óvatosak lesznek.

Statisztikák

A sportfogadás statisztikák

Mindig kezdjük a kutatást egy olyan weboldalon, ahol meg tudjuk nézni a csapatokra vonatkozó statisztikákat. Rengeteg ilyet találunk a neten, számos online iroda rendelkezik statisztikai szekcióval. Meg kell néznünk az előző mérkőzéseket, eredményeket, góllövőket, a gólok számát, vagy például van-e megszokott felállás.

Az egymás elleni mérkőzések, a játékosok teljesítményének különböző statisztikai mutatói rengeteget elárulhatnak nekünk a lehetséges végkimenetelről. A játékoskeretben történt változások ronthatnak vagy javíthatnak az esélyeken, nem mindegy az sem, hogy a csapatok otthon vagy idegenben játszanak.

Fontos meggyőződnünk arról, hogy a statisztikáink helyesek, nem kell minden információt készpénznek venni. A statisztikai oldalak is tévedhetnek. Attól, hogy jó nevű az oldal, vagy éppen fizetős a szolgáltatás, nem biztos, hogy nem hibáznak.

De ha bennük nem lehet megbízni, akkor kiben? Jogos a kérdés. A lényeg, hogy bárhonnan is informálódsz, az elején mindig ellenőrizd az adatokat egy tőlük független, másodlagos forrásból. Természetesen ezzel még csak a felszínt kapargatjuk, tovább kell mennünk, és meg kell vizsgálnunk az esetleges külső körülményeket is.

A Google a barátod

A Google a barátod

Nyilvánvalóan nem minden cikk tartalmaz fontos adatokat, de mindenképp érdemes figyelni a legfrissebb sporthíreket, melyek fogadásunkkal kapcsolatban állhatnak. Találhatunk korábbi edzői nyilatkozatokat, vagy épp a csapatról szóló híreket, melyek befolyásolhatják döntésünket. Lehetnek feszültségek edző és játékos vagy éppen két csatár között, mely alapján arra lehet következtetni, hogy nem úgy fog működni a támadójáték, ahogy kellene.

Az edzői nyilatkozatokból kiderülhet, ha valaki nem jól teljesít edzésen, ezért lehet rá számítani, hogy nincs bomba formában. Érdemes odafigyelni ezekre az elhanyagolhatónak hitt körülményekre, hiszen nagyban változtathatnak a játék képén.

Ha fogadni akarsz egy mérkőzésre, miért ne írhatnád be abba a keresőbe, mely több információt tartalmaz mindenről, mint amennyit te valaha össze tudsz szedni. Ez a megközelítés több szempontból is hasznos lehet. Tegyük fel, hogy a keresés alkalmával olyan új adatokhoz jutunk – például fórumok hozzászólásaiból -, melyekről fogalmunk sem volt, és amelyek más megvilágításba helyezik fogadásunkat. Találhatunk korábbi meccsekről szóló videókat, melyek rávilágítanak olyan hibákra, amiket mi észre sem vettünk. Minél több tudás van a birtokodban, annál magabiztosabb lehetsz.

Twitter

twitter

A Twitter a leggyorsabban frissülő hírforrás, így minden komoly fogadónak rendelkeznie kell Twitter-fiókkal, hogy követni tudja a fogadások szempontjából releváns embereket és profilokat. Egy komoly futball fogadónak követnie kell a játékosokat, klubokat, híroldalakat vagy akár olyan speciális profilokat, mint például a "Physio Room", amely felsorolja az egyes klubok sérült játékosait, és megadja a lehetséges visszatérési dátumokat.

Higgyétek el, ez a legjobb hely arra, hogy azonnal értesüljetek bármilyen változásról. Ugyanis azok a hírek, melyeket az online vagy offline újságokban olvashattok, jobb esetben is több órás lemaradásban vannak a Twitterrel szemben. Nem egyszer fordult már elő, hogy játékosok, bennfentesek a meccs előtti órákban raktak ki bejegyzést, és ezek olyan infókat tartalmazhatnak, melyek aranyat érnek egy fogadónak.

Vajon ma esni fog?

Bár ez csak a szabadtéri sportágak esetében fontos, de azoknál viszont óriási jelentőséggel bír. Ezt a körülményt sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagymértékben rányomhatja bélyegét az időjárás, a csapatok, és az egyéni sportolók teljesítményére is. Hiába favorit valamelyik csapat, a tudáskülönbség nagyon hamar elvész a zord, vagy csak kicsit rendhagyó időjárás miatt. Egy olyan meccsen, ahol esik, vagy épp havazik, könnyen meglepetést okozhat egy gyengébb csapat.

A szakértők véleménye

A szakértők véleménye

Vannak emberek, akik hivatásszerűen foglalkoznak a sportfogadással, és ez bizony magába foglalja az információk nyomon követését is. Szerencsére már minden sportágnak vannak szakértői, ezért nem veszítünk semmit, ha megnézzük az ő véleményüket is, mit mondanak egy-egy mérkőzésről, mit gondolnak az aktuális sporthírekről.

Elkerülhetetlen, hogy az elején az érzelmeidre hallgass, de idővel egyre objektívabban, és higgadtabban tudsz dönteni. Azt javasoljuk, hogy mindig legalább két szakértő véleményét hasonlítsd össze.

Ezek a vélemények sokkal könnyebbé tehetik a sportfogadást, megkímélhet minket az utánajárástól. Elég néhány perc, hogy elolvassuk a mondanivalójukat, és ez a néhány perc sok pénzt jelenthet nekünk.

A következő rész a lóverseny szerelmeseinek szól. Azok, akik a lóversenyfogadásokból szeretnének kisebb vagy nagyobb vagyonra szert tenni, érdemes követniük a hajtók hivatalos oldalait. Lehet, hogy ezek nem tartalmaznak releváns információkat, de ha szerencsénk van, találhatunk adatokat a jövőbeni futamokról és versenyzőkről, vagy éppen megjegyzéseket a legutóbbi versenyekről. Szóval van esély arra, hogy olyan tudás birtokosa legyél, melyet máshol nem kapnál meg.

Gondolunk most olyan infókra, melyek a lovak formájáról, aktuális sérülésekről szólnak, vagy épp olyan érdekességekről, hogy például a következő futamot más talajon fogják rendezni, mely számos állat számára újdonság lesz. Ez is sokat elárulhat az esélyekről.

Használd okosan az adatokat

Sajnos az igazság az, hogy nem szabad minden infót készpénznek venni. Néha az edzők szándékosan manipulálni próbálják az ellenfél edzőit vagy megfigyelőit, előfordulhat, hogy a hajtók szándékosan túl-, vagy alulértékelik a lovak képességét stb. Az a lényeg, hogy mindig légy résen és az összes összegyűjtött információ alapján hozd meg a döntésed. Fontos, hogy bízz magadban és a megérzéseidben, el kell tudnod dönteni, hogy merre billen a mérleg nyelve, de ha túl ellentmondásosak a kapott adatok, tudnod kell higgadtan viselkedni és elállni a fogadástól. Ez sem szégyen, sőt hosszú távon sokkal kifizetődőbb.

Fontos tippek a sportfogadásról

Az idő a barátod

Tudjuk, hogy nem mindig van rá lehetőség, de ha tudod, gondold át többször a fogadásod. Lehet, hogy nem az a legjobb gyakorlat, ha egy ültő helyedben elvégzed a kutatást, majd meg is játszod a szelvényt. Szánj időt arra, hogy újra végig gondold a dolgokat. Elképzelhető, hogy átsiklottál valami felett, vagy épp nem elég súlyozottan vettél figyelembe egy fontos változást. Meg fogsz lepődni, hogy második nekifutásra mennyi dolgot gondolsz másképp. Mérlegelj, és maradj objektív, ezt már sokszor hangsúlyoztuk. Amennyiben az objektivitás, higgadtsággal párosul, nagy eséllyel jó döntést fogsz hozni.

Ne feledd az értéket

Miután meghoztuk döntésünket és összeállítottuk fogadásunkat, ne feledjük az értéket. Itt kell alkalmaznotok minden olyan számítást, melyet a korábbi anyagokban már tanultunk. Valószínűség, fogadási érték, keressétek a value beteket. Dolgozzatok fel minden lehetséges adatot, mert lehet, hogy valami jó fogadásnak tűnhet, de ha nincs bent érték, nem érdemes vesződni vele, hiszen bármi történhet, és akkor elveszíthetjük a pénzünk. Lényegében a semmiért. Vegyétek figyelembe a várható értéket, mert a pozitív várható értékkel rendelkező fogadások jobban megérik a kockázatot.

Minden döntés az életünkben elsülhet jól és rosszul is, viszont megfelelő felkészültséggel, utánajárással, és folyamatos kutatással nagyban javíthatjuk az esélyeinket. Ha széles körben van rálátásunk a dolgokra, sokkal könnyebben és magabiztosabban hozhatjuk meg döntéseinket, arról nem is beszélve, hogy a tanulás, és fejlődés izgalma, valamint az ezekből fakadó mind gyakoribb sikerélmény, egy olyan különleges ízt ad az egész élményhez, mely tulajdonképpen a sportfogadás sava-borsa.

Gyakran ismételt kérdések

Szinte végtelen mennyiségű weboldal segíthet abban, hogy jobb sportfogadóvá válj. Az internet segítségével hatalmas tudás birtokába kerülhetsz, amit aztán a javadra fordíthatsz a sportfogadás területén (is).

Nem, nem feltétlenül, ám jó, ha elolvassuk egy (vagy inkább több) olyan ember véleményét, akik foglalkozásszerűen űzik a sportfogadást. Biztosak lehetünk benne, hogy objektív véleményt kapunk, ám a végső döntés a mi kezünkben van.

Nem tisztünk egyik vagy másik oldalt felemelni, vagy épp lehúzni, így nem tudunk egy konkrét oldalt mondani. A legjobb oldal az, amelyik megbízható, átlátható, naprakész és könnyű a kezelése. Hogy ez melyik? Ezt neked kell tudnod.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső