Bartos László | Frissítve:

TransferWise Magyar – A piacvezető fizetési szolgáltató

Az TransferWise cég megalapítása (2011) – amelyek székhelye jelenleg Angliában, Londonban található – két észtországi úriember nevéhez fűződik (Kristo Käärmann & Taavet Hinrikus). Az online-pénzküldéssel foglalkozó vállalat fő szolgáltatásának alapjául egy annak idején teljesen egyedinek számító, „rendhagyó” koncepció szolgál – ugyanis a TransferWise rendszere révén végrehajtott tranzakciók esetében a küldő fél által külföldre átutalt pénz „fizikailag” nem hagyja el az adott régiót/országot, hanem csupán a fizetési-információk cserélődnek ki, aminek eredményeként az adott összeg „belföldi-áron” jut el a fogadó félhez.

A szolgáltatás kb. 2013-14 táján vált ismeretté hazánkban. Az azóta eltelt évek folyamán a TransferWise magyar ügyfeleinek száma folyamatosan gyarapodott, aminek eredményeként a céget az online-pénzügyi szolgáltatók esetében a piacvezetők között tartják számon Magyarországon. Ez a cikk mindössze azon okból kifolyólag készült, hogy némi betekintést nyújthassunk általa olvasóink számára a TransferWise rendszerének működésbe, aminek alapján ki-ki eldöntheti, hogy érdemes-e regisztrálni a szolgáltatónál.

Lássuk akkor, hogy minek köszönhetően „született meg” a TransferWise

TransferWise kézikönyv

Az innovatív, „forradalmian” újnak számító pénzügyi megoldások igen gyakran – és perszer érthető okokból kifolyólag – üzletemberek fejéből pattannak ki, és rendszerint a hathatós közreműködésükkel kerülnek megvalósításra. Ez a TransferWise esetében is így történt, ezért jöjjön most akkor egy kis törióra!

Az ötlet!

Mint azt már a cikk bevezetőjében is megemlítettük a céget két úriember hozta létre (startup vállalkozásként) 2011-ben. A megalapításának az ötletét pedig az adta, hogy mindkettejük számára állandó problémát, és nem kevés bosszúságot okozott a pénznemek közötti átváltás, ami miatt hónapról hónapra jelentős összegektől estek el. Ugyanis bár mindketten Angliában dolgoztak, az egyikük a havi járandóságát €-ban kapta meg, amit ugyebár szinte minden esetben át kellett váltania a jó öreg angol fontra.

A másik úriember ugyan angol ₤-ban kapta meg havonta a fizuját, viszont a fizetésének egy jelentős részét minden egyes alkalommal kénytelen volt átváltani €-ra ahhoz, hogy fizetni tudja az észtországi lakásának törlesztő részleteit.

Miután összedugták a fejüket, hogy miként lehetne megúszni a havi szinten, az átváltások miatt jelentkező komoly mértékű anyagi veszteséget, egyszer csak „megvilágosodtak”, és megszületett az igencsak rendhagyó „nagy ötlet”: hozzunk létre egy olyan közösségi-rendszert, amelynek esetben a rendszer felhasználói „egymásra találva” megspórolhatnák a nemzetközi szintű pénzátváltások költségét / jutalékát stb. Ugyanis már annak idejében is nagyon sokan voltak olyanok, akik az élethelyzetükből adódóan €-t kényszerültek rendszerese ₤-ra váltani, és ez természetesen „visszafele” is igaz volt.

Matekozzunk egy kicsit!

Vegyünk át egy konkrét leegyszerűsített példát, amely jól szemlélteti a leendőbeli TransferWise magyar ügyfelek számára, hogy miként is működik ez a közösségi-rendszer alapú online pénzügyi megoldás, amely révén – egyebek mellett – megspórolhatók a különböző pénznemek közötti nemzetközi átváltások járulékos költségei.

Tételezzük fel, hogy „X” Angliában tartózkodik, és „Y” ismerősének szeretne 100 €-nak megfelelő összegű ₤-ot elküldeni Ausztriába; „Z” pedig szintén hasonló tranzakciót szeretne lebonyolítani, csak ő Ausztriából küldene pénzt „V”-nek, aki történetesen épp Angliában van. Mi lenne hát a megoldás a valutanemek között átváltási költségek elkerülésére?

Nos, rémegyszerű: az adott országokon belül kell lebonyolítani a tranzakciókat, mégpedig oly módon, hogy „X”-nek a pénzét a rendszer elküldi „V”-nek, illetve „Z”-nek a pénzét „Y”-nak. Ily módon mindenki elégedett hátradőlhet, mivel mindkét tranzakció lebonyolításra került, csak éppen az adott országokon belül – a közösségi rendszernek köszönhetőn.

TransferWise regisztráció lépésről lépésre

A TransferWise-nál elég gyorsan le lehet zavarni a regisztrációt, és ha korábban már nyitottál pl. egy e-mail-fiókot, vagy Facebook account-ot, akkor tuti, hogy nem lesz gondod ezzel sem, mivel a TransferWise magyar nyelvű felülettel is rendelkezik. De azért ennek ellenére – no meg azok kedvéért, akik csak mostanság ismerkednek a világháló használatával – pár mondat erejéig bemutatjuk a regisztráció menetét.

Tulajdonképpen ennyi is lenne maga a regisztráció, amit követőn azonnal használhatod az online pénzügyi-szolgáltatás összes funkcióját.

TransferWise magyar nyelvű mobil app

Hiszed vagy sem, de a TransferWise magyar ügyfeleként még mobil appot is használhatsz – mondjuk az eléggé „vicces” lenne, ha egy ilyen komoly volumenű cég nem támogatná a mobil platformot. Az appot iOS-es készülékekhez az App Store-ból, Android operációs rendszerű mobil kütyükhöz pedig a Play Áruházból tudod beszerezni (letölteni, és telepíteni).

Az alkalmazás egy az egyben ugyanazt „tudja”, amit az asztali számítógépekkel, illetve laptopokkal használható desktopos platform. A felhasználóbarát kialakításának köszönhetően és a TransferWise magyar nyelvű támogatásnak hála a használata gyerekjáték, így seperc alatt bele lehet jönni.

TransferWise vs online sportfogadás & kaszinók

Ami a TransferWise online sportfogadás és szerencsejáték kapcsán fizetési opcióként történő alkalmazást illet, azt tapasztaltuk, hogy ez a fizetési mód sajnos jelenleg nem támogatott a sportfogadás oldalak esetében. Viszont tény, hogy van néhány olyan online casino a világhálón, amely elfogadja, mint fizetési metódust. A jövőt illetően nem akarunk találgatásokba bocsátkozni, de úgy véljük, hogy jó esély van arra, hogy a TransferWise idővel a Magyarországom tevékenykedő fogadóirodák is elfogadják majd fizetési módként.

GYIK

A legjobb tudomásunk szerint egyelőre nem igazán található meg a legjobb sportfogadás oldalak, illetve casinók fizetési módjai között a TransferWise.
A világhálón fellelhető TransferWise vélemények alapján a rendszer teljesen megbízhatónak mondható, bár tény, hogy nem áll mögött egyetlenegy nagy, tőkeerősnek számító bank sem. Viszont az is igaz, hogy még a PayPal alapítói is „beszálltak” a cégbe, ami ezért „jelzésértékű” a megbízhatóságra nézve.
A regisztráció teljesen ingyenes, így egy kanyidba sem kerül, ha úgy döntesz, hogy nyitsz egy felhasználói fiókot, és regisztrálsz a TransferWisenak a rendszerébe.
Amennyiben ilyen típusú kártyával (is) rendelkezel, semmi akadálya nincs annak, hogy a rendszert használva fizetéseket bonyolíts le vele.
Egyéb fizetési módok
UEFA Euro 2024
felső