Bartos László | Frissítve:

Bitcoin ismertető magyar sportfogadóknak

A Bitcoin vagy más néven BTC egy olyan digitális fizetési eszköz, aminek létrehozása elektronikus módon valósul meg. Az érdekessége, hogy az úgynevezett decentralizált-fizetőeszközök egyik képviselője, amelyek mögött nem állnak kormányok, hagyományos értelembe vett bankok / pénzintézetek, amiből kifolyólag az esetébe nem beszélhetünk tényleges kibocsátó-tevékenységet végző szervezetről.

A Bitcoin 2009-es színrelépésével indult meg a kriptovaluták „forradalma”, melynek eredményként egy online, alternatív pénzügyi-szektor jött létre, ami magával vonta a kripto-gazdaság kialakulását is.

A Legjobb BTC Bukmékerek Magyarországon 2024-ban
Rang Bukméker Bónusz* Min. befizetés Max pénzfelvétel Más kriptovaluták Megtekintés
1
LibraBet
4.5
35,000Ft
+ 4000Ft free bet
Min. befizetés
€20
vagy azonos összegű BTC
Max pénzfelvétel
€500
vagy azonos összegű BTC
LTC, ETH, XRP LibraBet ismertető
2
Sportaza
4.4
35,000Ft
+ 4000Ft free bet
Min. befizetés
€25
vagy azonos összegű BTC
Max pénzfelvétel
€5000
vagy azonos összegű BTC
LTC, ETH, XRP Sportaza ismertető
3
22bet
4.5
45,000Ft
Min. befizetés
€1
vagy azonos összegű BTC
Max pénzfelvétel
LTC, ETH, XMR 22bet ismertető
4
20BET
4.5
35,000Ft
Min. befizetés
€1
vagy azonos összegű BTC
Max pénzfelvétel
ETH, LTC 20BET ismertető
5
FEZbet
3.0
35,000Ft
Min. befizetés
€20
vagy azonos összegű BTC
Max pénzfelvétel
€500
vagy azonos összegű BTC
LTC, ETH, XRP FEZbet ismertető
6
Campobet
3.0
35,000Ft
+ 4000Ft free bet
Min. befizetés
€10
vagy azonos összegű BTC
Max pénzfelvétel
€5000
vagy azonos összegű BTC
LTC, ETH Campobet ismertető
7
Wazamba
3.0
35,000Ft
+ 4000Ft free bet
Min. befizetés
€20
vagy azonos összegű BTC
Max pénzfelvétel
€500
vagy azonos összegű BTC
LTC, ETH, XRP Wazamba ismertető

Mennyire számít a Bitcoin fogadás népszerűnek Magyarország esetében?

A BTC hazánkban egyelőre nem számít elterjedt fizetési módnak annak ellenére, hogy az elmúl években egyre többen álltak rá a Bitcoin „bányászatra”.

A jelenleg még mérsékelt magyarországi popularitása hátterében olyan tényezők is állnak, hogy aránylag csak kevés helyen lehet vele fizetni a hazai neten, illetve, hogy sokan nem értik ennek a digitális fizetőeszköznek működését és / vagy a létjogosultságát is megkérdőjelezik, ezért ódzkodnak a használatától.

És részben a fentebb említettek miatt, egyelőre a Bitcoin fogadás használata (online sportfogadás Bitcoinos befizetéssel) sem igazán terjed el hazánkban.

Néhány gondolat a Bitcoin fogadási oldalak kapcsán

Bitcoin logo

Tény, hogy az online sportfogadás világában jó ideig csak kis számban voltak jelen a Bitcoin fogadási oldalak. De az elmúlt pár évben, már azok a bukmékerek elfogadják a Bitcoint, amelyek más kriptovalutákat, és sok egyéb alternatív fizetési módot is biztosítanak a felhasználóiknak mind a befizetésekhez, mind a pénzkivételekhez.

Ennek köszönhetően a Bitcoin sportfogadás céljára is egyre gyakrabban használható mostanság fizetőeszközként számos operátornál. Lássunk akkor párat a legnépszerűbb Bitcoin fogadási oldalak közül, amelyek esetében az egyenlegfeltöltés és a nyeremények kifizetése is megoldható BTC fizetőeszközben.

A magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkező Marathonbet (alapítva 1997-ben) a Bitcoin sportfogadás oldalak táborába tartozik, ugyanis már szinte a BTC színrelépése óta biztosítja ezt a fizetési módot. De ugyanez elmondható el egyebek mellett a CampoBet, a Librabet, illetve a 22bet, és még jó néhány egyéb sportfogadás és szerencsejáték szolgáltató kapcsán is.

Bitcoin fogadás – bónuszok & speciális ajánlatok hiánya

Az online netes sportfogadás és szerencsejáték világában tevékenykedő bukméker irodák – beleértve a Bitcoin fogadási oldalak mindegyikét – nem nyújtanak bónuszokat, vagy egyéb speciális kedvezményeket azon felhasználóknak, akik BTC révén ejtik meg az első, vagy a további befizetéseiket.

Viszont tény, hogy azon oldalak, amelyeken Bitcoint (illetve egyéb kriptovalutákat) lehet vásárolni bizonyos esetekben nyújtanak némi bónuszt (pl. 50-100 dolláros jóváírást). És egyes szolgáltatóknál úgynevezett „Offer a friend!” program is működik, amelynek esetében mindkét fél (az is aki „barátot” ajánl, illetve az is, aki regisztrál és BTC-t vesz) bónusz jóváírásban részesül (pl. nemrégiben a Crypto.com, BTC-s eladással, vétellel, fizetésekkel foglalkozó oldalon is futott ilyen jellegű akció).

Befizetések és kifizetések időtartama BTC használata esetében

A Bitcoin fogadás kapcsán arról is említést kell tennünk, hogy a Bitcoin fogadási oldalak (azok a bukmékerek, amelyek lehetővé teszik ennek a kriptovalutának a használatát), nem csupán a befizetésekhez, hanem a kifizetésekhez is biztosítják ezt az opciót. Azaz az ember egy ilyen online sportfogadás és szerencsejáték szolgáltatónál egyaránt alkalmazhatja a BTC-t a számlaegyenlege feltöltéséhez, illetve az elért nyereményei kiutalásához.

Tény, hogy a bukmékerek elfogadják a Bitcoint, viszont minden esetben meghatároznak egy adott, minimális összeget a befizetéseknél és a pénzkivételeknél is, amelynél nem lehet kevesebbet befizetni, illetve kivenni az adott oldalról BTC-ben (ennek összege operátoronként jelentősen eltérő lehet). A Bitcoinnak az anonimitás megőrzése mellett, az egyik legnagyobb előnye a hagyományos fizetési módokkal (pl. banki átutalás) szemben, hogy egy BTC-s befizetési tranzakció gyakorlatilag mindig azonnal végrehajtásra kerül.

És ugyanez mondható el abban az esetben is, ha BTC-ben történik meg a nyeremény felvétele. Emellett az is a BTC-használat mellett szól, hogy a Bitcoin fogadási oldalak szinte mindegyikénél jutalékmentes az alkalmazása, azaz az operátorok nem számítanak fel BTC-s be- és kifizetések alkalmával extra és/vagy járulékos költségeket.

Bitcoin vs bank- és hitelkártyák – előnyök és hátrányok

Egyéb tudnivalók a BTC-nek az alkalmazásáról

A BTC-nek az előnyeit fentebb javarészt már felvázoltuk. De kár is lenne tagadni, hogy van néhány hátránya a kriptovaluták online sportfogadás oldalakon történő használatának.

Sajnos a Magyarországon is elérhető legjobb sportfogadás oldalak gyakorlatilag mindegyike olyan gyakorlatot követ, ami miatt a Bitcoinos befizetések esetében a felhasználók elesnek a bónuszoktól, illetve a különböző speciális, befizetésekhez kötött ajánlatoktól és promócióktól (rendszerint a NETELLER és a Skrill is esetében is fennáll ugyanez a probléma). Kétségtelen, hogy a Bitcoinnal való be- és kifizetések villámgyorsan végrehajtódnak.

Viszont ez nem jelent gyógyírt arra nézve, hogy szó szerint semmilyen bónuszt nem vehetünk igénybe (pl. a regisztrációnál nyújtott welcome bónuszt, free bet-et, stb.), ha egy kriptovaluta mellett tesszük le a voksunkat. Ugyanakkor, ha a bank- vagy a hitelkártyánk használatával hajtjuk végre az első befizetésünket (illetve a további befizetéseket), akkor nem kerülünk kizárásra az új felhasználók számára biztosított üdvözlő ajánlatokból, valamint az egyéb promóciókból (később sem).

Egyéb tudnivalók a BTC-nek az alkalmazásáról

A Bitcoin révén végrehajtott online műveletek, tevékenységek – mint például a bitcoin fogadás, és a tranzakciók – rendkívül biztonságosak. Ezért az embernek egyáltalán nem kell amiatt aggódnia, hogy a kemény munkával megkeresett pénze valamilyen online gikszer miatt egy másik BTC-s felhasználó, vagy egy arra jogosulatlan személy „pénztárcájában” landol.

Emellett a Bitcoinnal való fizetés – olyan netes helyeken ahol erre biztosított a lehetőség – rendszerint rendkívül gyorsan és problémamentesen letudható, legyen szó akár egy online sportfogdás szolgáltatónál történő egyenleg feltöltéséről, vagy egy BTC-t elfogadó webshopban történő vásárlásról. A BTC-nek a használata szinte gyerekjáték, és a számos hazai oldalon fellelhető magyar nyelvű ismertetőnek köszönhetően bárki néhány perc alatt elsajátíthatja az alkalmazását.

Amire mindenképp szükséged lesz – Bitcoin wallet

A Bitcoinnak a használatához először is telepíteni kell pl. a számítógépünre (vagy a mobiltelefonunkra) egy úgynevezett BTC-s pénztárcát / tárcát (bitcoin wallet), ami automatikusan generál egy első bitcoin címet, ami alatt tetszés szerinti számú további cím hozható létre. A kriptovaluták világában többféle méretű / kapacitású tárca létrehozására van mód.

A leginkább kézenfekvő opció, ha a számítógép merevlemezén létrehozott tárca mellett döntünk. Viszont ilyenkor kulcsfontosságú, hogy az adatvesztés elkerülése végett (ezt egy „mezei” rövidzárlat is okozhatja, és akkor búcsút inthetünk a pénzünknek) rendszeresen biztonsági másolatot készítsünk a hard drive-ról. Az online tárolás lehetősége is adott a BTC esetében, de ehhez egy megfelelő, webalapú szolgáltatás használata szükséges.

És mivel a különböző szolgáltatók egymástól eltérő biztonsági szintet nyújtanak a felhasználóiknak, olyat érdemes választani, ami maximális biztonságot garantál a hacker-támadásokkal szemben (pl. több-tényezős / többlépcsős azonosítások: GG Hitelesítő – 2FA + jelszó & felhasználói név).

Bitcoin fogadás GYIK

Ez egy teljesen jogos kérdés, de az igazat megvallva mi magunk sem tudunk releváns válasszal szolgálni rá. Valamilyen különös oknál fogva az online sportfogadás és szerencsejáték világában tevékenykedő cégek rendszerint nem „kedvelik”, ha az ember nem a klasszikus módok egyikén bonyolítja le az első (no meg a többi) befizetését.

Emiatt alakult ki az a furcsa, és egyúttal eléggé bosszantó helyzet, hogy számos operátornál eleve kizárásra kerülnek az új ügyfeleknek járó üdvözlő ajánlatokból (pl. ingyenes fogadás, welcome bónusz) azok a felhasználók, akik pl. NETELLER, Skrill, vagy mondjuk BTC révén töltik fel első ízben a igazi pénzes játékhoz szükséges belső számlájukat.

A különböző oldalakon történő vásárlások, kereskedés, stb. esetében felmerülhetnek olyan járulékos költségek, amelyeket ráterhelik a szolgáltatók a felhasználókra. Viszont ez a gyakorlat egyáltalán nem jellemző az online sportfogadás és szerencsejáték világára. Hiszen a bukmékerirodáknak és az egyéb cégeknek az az érdekük, hogy az ügyfeleik náluk nyissanak számlát (és ne az egyik konkurensnél) aminek érdekében igyekszenek maximálisan tehermentesíteni a pénzügyi tranzakciókat.

Ennek köszönhetően a BTC-s befizetések és kifizetések alkalmával szinte biztosra vehető, hogy egyik operátor sem számít fel többletköltséget. De, ha tutira akarsz menni, akkor érdemes az adott operátor weboldalán a fizetési módok (Payments) szekcióban megnézni, hogy milyen feltételek (kondíciók) vonatkoznak a Bitcoinos be- és kifizetésekre.

Mivel a BTC-t nevezhetjük a kriptovaluták „úttörőjének” ezért nem véletlen, hogy ez a digitális pénznem terjed el a legszélesebb körben, és ennek van a legnagyobb számú felhasználói bázisa is. Mindebből pedig az következik, hogy BTC-vel jóval több sportfogadás szolgáltatónál fogsz találkozni (a fizetési módok kapcsán), mint az egyéb kriptovalutákkal.

Természetesen akad azért jó néhány olyan operátor (főként a kelet-európai gyökerekkel rendelkezők), amelyek a BTC-s befizetések mellett az egyéb kripto-pénzek (pl. Litecoin) révén történő pénzügyi tranzakciókat is lehetővé teszik. Ám ezen bukmékerek száma jelenleg meglehetősen korlátozott, ezért azt tanácsoljuk, hogyha a kriptovaluta használat mellett döntesz, akkor hagyatkozz inkább a Bitcoinra.

Egyéb fizetési módok
UEFA Euro 2024
felső