Bartos László | Frissítve:

Apple Pay Magyarország - Hogyan töltsd fel a fogadási számlád

Az Apple Pay, az „Almás cég” olyan mobilfizetéses és mobiltárca-szolgáltatása, amelynek a segítségével biztonságos módon fizethetsz a támogatott készülékekkel (pl. iPhone) olyan hagyományos boltokban, ahol van erre megfelelő terminál, valamint online módon is a világhálón pl. webáruházakban.

Manapság már egyre több sportfogadás és szerencsejáték szolgáltató (a többi között a bwin is) biztosítja az Apple Pay használatát például egyenlegfeltöltéshez. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy rövidebb lélegzetvételű cikk keretében egyebek mellett megosztjuk veletek, hogy miként működik ez a modern fizetési szolgáltatás, mi szükséges ahhoz, hogy használhasd, illetve, hogy miként, hogyan kell Apple Pay-t használni a befizetéshez online bukmékerek és casinók esetében.

Hardver követelmények a szolgáltatás használatához - Apple Pay Magyarország

Apple Pay kézikönyv

Ahhoz, hogy az Apple Pay Magyarország esetében biztosított funkcióit használni tudd, mindenképpen rendelkezned kell egy megfelelő készülékkel, ami támogatja ezt a szolgáltatását.

Amennyiben iPhone készülékkel szeretnéd használt az Apple Pay Magyarország területén, akkor elvileg minden olyan „almás” okosteló modell megfelel a célra, ami Face ID-val / Touch ID-val rendelkezik - a kivételt ez alól csak az iPhone 5s modell jelenti.

iPad készülékek esetében bármilyen olyan újabb modell megfelel a szolgáltatásnak a rendeltetésszerű használatához, ami Touch ID-val vagy Face ID-val fel van vértezve - például iPad Pro, iPad Air, iPad & iPad mini.

Az Apple Pay Magyarország esetében az „almás okos óra” (series I. & series II.) esetében is elérhető, így akár az okos órádat is bevetheted fizetés céljából, ha mondjuk egy helyi multinál szeretnéd lerendezni a hétvégi bevásárlás költségét. Emellett, ha nem vagy a mobilos megoldások lelkes rajongója - akkor elvileg - egy olyan Mac modell esetében is használhatod az AP-s funkciót, ami rendelkezik Touch ID-vel (2012 utáni modellek).

Amennyiben kétségeid merülnének fel annak tekintetétben, hogy az általad használt mobil készülékkel valóban működik-e ez a mobiltárca szolgáltatás & mobil-fizetési funkció, akkor érdemes felkeresned az Apple Pay Magyarország support oldalát, ahol modellszám (vagy egyéb jellemzők alapján) be tudod azonosítani az adott készüléket, és kiderítheted, hogy megfelelő-e fizetési célra.

Kártya hozzáadása a Wallet-ben & fizetés

A Wallet egy olyan speciális - előre telepített - „gyári” alkalmazás, ami a fentebb is említett mobil készülékek mindegyikén megtalálható. Többféle hasznos funkciója van. Ugyanis a Wallet révén lehetővé válik, hogy „egy helyen” tudd tárolni a bank- és hitelkártyáidat (debit and credit cards), az úgynevezett prepaid kártyákat, de emellett még sokféle „hűségkártya”, utalvány stb. digitális tárolására is alkalmas.

Így add hozzá a kártyádat az iPhone-nál a Wallethez

A mobilos fizetéshez (Apple-Payes) használni kívánt kártyát roppant egyszerűen be tudod állítani a Wallet alkalmazásban az adott készüléken. Mivel pusztán annyi a teendőd, hogy belépsz a készülékeden az Wallet alkalmazásba, majd ezen belül rákoppintasz a „+” szimbólumos gombra. Ezután készítesz egy fényképet a kártyádról (rendkívül fontos, hogy a lefényképezni kívánt kártya a „keretben” helyezkedjen el). Ezt követően a rendszer egyből hozzáadja a kártyát az applikációhoz (ha szükséges, akkor a Wallet utasításainak megfelelően töltsd ki, és ellenőrizd le a kártya információkat).

Fizetés & autentikálás boltokban

Amennyiben a kártya hozzáadása (pl. OTP-s bankkártya) sikeres volt, már használhatod is a mobil fizetési funkciót például bármilyen, megfelelő fizető terminállal rendelkező üzletben (is), aminek a módja a következő:

  • 2x meg kell nyomnod a készülékeden a „home” gombot
  • Az alkalmazás ekkor kéri a Face ID-t (arc azonosítás) vagy a Touch ID-t (ujjlenyomat azonosítás)
  • Miután a készülék elvégezte sikeresen az autentikációt, normál fizetéskor csak annyi a teendőd, hogy a fizető terminál megfelelő részéhez (kellő távolságba) oda tartod az iPhone-od
  • Ekkor az alkalmazáson keresztül a vásárlás összege levonásra kerül arról a bank- vagy hitelkártyáról, amit korábban hozzáadtál a Wallet applikációhoz

Online fizetés neten

Az „almás” okos készülékeddel, amely rendelkezik a Wallet applikációval és az Apple Pay Magyarország fizetési funkcióját is támogatja a világhálón manapság már rendkívül sok webhelyen, platformon tudsz fizetni online - és ezek száma napról napra exponenciálisan növekszik.

Amennyiben egy adott webáruházban szeretnéd használni a funkciót (Apple Pay Hungary), akkor előtte azért érdemes a webhely felhasználási feltételeiben / fizetési módok szekciójában ellenőrizni, hogy támogatja-e az AP-t. Elvileg, ha pl. az iPhone telód böngészőjével nyitsz meg egy olyan webshopot, aminél ez a fizetési mód támogatva van az adott rendszer által, és kiválasztasz mondjuk egy terméket, azaz megtekinted pl. egy virágkaspó adatlapját, akkor ott látszania kell (a termék leírása alatt vagy mellette) a megfelelő fizetési gombnak (alma ikon + „Pay” szöveg).

Hogyan kell az Apple Pay-t használni a befizetéshez sportfogadás oldalakon

Mint azt korábban többször is említettük, számos egyéb netes „helyen” is alkalmazható ez a fizetési metódus. Lássuk akkor, hogy hogyan kell Apple Pay-t használni a befizetéshez egy online sportfogadás / szerencsejáték szolgáltató esetében.

Az AP-s befizetés / egyenlegfeltöltés tulajdonképpen nem sokban tér el attól, mintha mondjuk a Skrill, a Skrill 1-Tap, vagy a NETELLER révén szeretnéd feltölteni egy adott sportfogadás és / vagy szerencsejáték szolgáltatónál a belső egyenleged. Annyi csak a teendőd, hogy belépsz a felhasználói fiókodba, kiválasztott az Apple Pay Hungary befizetési módot (amennyiben elérhető), majd követed a leírt lépéseket. Ezek operátoronként némiképp eltérők lehetnek, de az autentikáció (pl. Touch ID-s azonosítás) mindenképpen szükséges a kívánt pénzügyi tranzakció elvégzése végett.

Revolut Apple Pay kombináció

A Revolut magyarországi népszerűsége manapság az egeket verdesi, és ha a madarak csiripelésének hinni lehet, kábé 300 ezer (vagy ennél is több) hazai felhasználója van ennek az online pénzügyi szolgáltatásnak, amelyhez prepaid kártya is jár. A Revolut kártya (bár prepaid kártyáról van szó) hagyományos - azaz „bolti” - fizetéshez, online fizetéshez, és ATM-s pénzfelvételhez is használható.

És a Wallet alkalmazás funkcionalitásának hála már egy ilyen típusú kártyát is fel lehet venni az applikációba, és ki lehet jelölni fizetési / finanszírozási forrásként. Azaz, hogyha ezt a prepaid kártyád választod ki az appban, akkor AP-s fizetés esetében az adott „normál” vásárlás vagy online vásárlás teljes összege a Revolut kártyád egyenlegéről történik levonásra.

A Revolut Apple Pay kombináció általában tökéletesen működik, viszont arra azért nem árt odafigyelni, hogy a kártyád egyenlegén megfelelő mennyiségű pénz legyen, mivel bizonyos „egzotikus” országokban (hazánk szerencsére nem tartozik közéjük), sikertelen tranzakció esetén egyéb költségek merülhetnek fel.

Előnyök vs Hátrányok

Ennél az „ultramodern” fizetési módnál tulajdonképpen csak egyetlen hátrányt tapasztaltunk: még nem mindenhol fogadják el, és ez sajnos az online sportfogadás / szerencsejáték világára is igaz. Ezért, ha kizárólag olyan bukmékernél / kaszinónál / pókerteremben szeretnél számlát nyitni, ahol ez a fizetési mód is engedélyezett, akkor a regisztrációt megelőzően mindenképp járj utána (pl. az adott szolgáltató chates ügyfélszolgálatnál), hogy magyar ügyfélként használhatod-e náluk, vagy sem.

Ami az előnyöket illeti, íme néhány (a teljesség igénye nélkül):

GYIK

Bár kezdetben csak az OTP által kiadott kártyákhoz (Mastercard) volt használható ez a fizetési mód, napjainkra a helyzet gyökeresen megváltozott. És ennek köszönhetően már gyakorlatilag az összes hazánkban banki tevékenységet folytató pénzintézet biztosítja az ügyfelei számára az Apple Pay Hungary fizetési metódus igénybevételét (pl. CIB Bank, Raiffeisen Bank, Gránit Bank stb.).
Ennél a fizetési módnál gyakorlatilag azonnal jóváírásra kerül az belső számlaegyenlegeden az általad megadott összeg, miután a fizetést jóvá hagytad. Ezért kifejezetten ajánlható azok számára is, akik a lehető legrövidebb időn belül szeretnék feltölteni a számlájukat egy adott operátornál.
Az online bukmékerek és casinók - legalább is a legjobb tudomásunk szerint - semmilyen járulékos költséget nem számolnak fel neked, amennyiben az Apple Pay Hungary fizetési mód mellett döntesz. De az esetleges félreértések és kellemetlenségek elkerülése végett, az általad kiválasztott operátornál nézz utána, hogy ez tényleg így van-e (online chaten is rendszerint 1-2 perc alatt válaszolnak egy ilyen jellegű kérdésre).
Egyéb fizetési módok
UEFA Euro 2024
felső