Bartos László | Frissítve:

Lottószámok 5 ös lottó nyerőszámok e heti

Ötöslottó

Az ötöslottó már több, mint hatvan éve a legnépszerűbb lottójátéknak számít hazánkban. Ez, ha belegondolunk, némiképp meglepő, hiszen manapság már számos komoly konkurense van, mint például a hatoslottó és a skandináv lottó, vagy például az akár 90 millió €-os főnyereménnyel kecsegtető EuroJackpot. Persze nem volt ez mindig így, mivel amikor az 5 ös lottó 1957 környékén bevezetésre került, még egyetlenegy valamirevaló vetélytársa sem akadt, ami egészen a rendszerváltásig így is maradt (1988-89-ben indult el hazánkban kísérleti jelleggel a hatoslottó).

Sorsolás dátuma

2024. 25. hét

június 22. (szombat)

Nyerőszámok
 • 36
 • 51
 • 57
 • 72
 • 89
Nyeremények
TalálatDarabszámNyeremény
500 Ft
4172 906 285 Ft
3175130 905 Ft
2562603 640 Ft

Viszont tény, hogy a ’90-es évek kezdetén a játék iránt az érdeklődés kissé megcsappant. Ezért az Szrt. 1991-ben bevezette a teljes halmozódás rendszerét, aminek eredményeként, ha pár hétig nem született telitalálatos szelvény, a várható főnyeremény összege már több százmillió forintra rúgott. Ennek az intézkedésnek köszönhetően az 5 ös lottó népszerűsége helyreállt, és a szerencsejáték zrt ötöslottó játéka még napjainkban is a magyarországi szolgáltató legsikeresebb termékének mondható.

Ötöslottó
2

 • Okoslottó alkalmazást
 • Részletes fogadási útmutató
 • Korábbi sorsolások & számstatisztika
 • Engedélyezett
 • Magayar Cimer

 • Befizetési opciók:
 • visa
 • mastercard
 • paypal
 • bank transfer

Az ötöslottó szerencsejáték története nagy vonalakban

Az első ötöslottó sorsolás 1957 tavaszának elejére esett: ebben az évben, március 7-én tartották meg az Országos Takarékpénztár közreműködésével. Az 5/90-es rendszerű lottójáték bevezetését országszerte hatalmas érdeklődés övezte. A legelső 5 ös lottó számhúzás / ötöslottó sorsolás napjáig több, mint másfél millió szelvényt küldtek játékba a magyarországi lakosok, ami részben annak is volt köszönhető, hogy csupán 3 Ft 30 fillér volt akkoriban egy szelvény ára. Már ebben az évben, cirka egy hónnappal később (1957 április 17-én) megszületett az ötöslottó szerencsejáték első 5 találatos szelvénye.

A telitalálatot egy nyugdíjas, 66 éves hölgy érte el, aki „családi számokkal” (a saját és a gyerekei életkorával) játszott. Nem sokkal később az 5 ös lottó némi „ráncfelvarráson” esett át, aminek keretében lehetőséget biztosítottak a fogadóak arra is, hogy megőrizhessék anonimitásukat. Ugyanis a nyertesek nevének és egyéb személyes információinak nyilvánosságra hozása és a közmédiában való megosztása többük esetében számos kellemetlen, nem kívánatos következménnyel járt. Az 5 ös lottó első 2 évtizedében rendszeres jelleggel úgynevezett „tárgynyeremény-sorsolásokat” is tartottak, amelyek során értékes nyereményekkel gazdagodhattak a játékban részt vevők.

Ötöslottó sorsolás

A nyeremények között a különböző kelet-európai márkájú autók voltak a legnépszerűbbek. Ugyanis azokban az időkben még akkor is csak évek múltával lehetett autóhoz jutni hazánkban, ha megvolt rá a kellő összeg készpénzben. Több éves várólisták voltak a Merkúrnál, és rendszerint csak azok vehettek kedvük szerint autót (pl. egy kétütemű Trabantot), akik jóban voltak 1-2 „fejessel”. A gépjárművek mellett a tárgynyeremény sorsolások alkalmával öröklakások, családi házak, és még nyaralók is gazdára találtak, ám tény, hogy a játékosok közül akkoriban sokan megkérdőjelezték ezen sorsolások korrektségét. 1991-ben az ötöslottó egy újabb, ezúttal lényegesen komolyabb mértékű változtatáson esett át, ami elsősorban a nyereményalap felosztását érintette. Korábban, ha nem volt 5 találatos szelvény, akkor az alacsonyabb nyerőosztályok között került felosztásra a telitalálatos szelvényekre szánt nyereményalap-hányad. Viszont 1991 tavaszától a hazai szerencsejáték szolgáltató bevezette a halmozódásos rendszert.

Ennek a lényege annyi, hogy amennyiben nincs legalább 1 telitalálatos szelvény az adott héten, akkor a következő hét telitalálatos szelvényekre jutó nyereményalap-hányadhoz hozzáadásra kerül az előző heti összeg. Ennek következtében néhány hét leforgása alatt már milliárdos nagyságrendű összegek halmozódtak fel, ami ilyenkor mindig ahhoz vezetett, hogy kitört az országban a „lottóláz”, aminek eredményeként a játékba küldött szelvények száma megsokszorozódott.

1993-ban olyan technológia újítások (gépesítés) kerültek bevezetésre, amelyeknek köszönhetően megszűnt a kézi szelvény feldolgozás, és sokkal biztonságosabbá vált a játék. Néhány évvel később pedig már telefon révén, illetve SMS-ben is lehetett fogadni, majd az internet térnyerésének hála, az online fogadás lehetősége is biztosítottá vált a hazai játékosok számára. Az 5 ös lottó története igazi sikertörténet, mivel ez a szerencsejáték még mostanság is ugyanolyan népszerű, mint a ’60-as, ’70-es évek derekán, amit mi sem példáz jobban, mint az a tény, hogy a heti szinten játékba küldött szelvények száma elképesztő mennyiséget ér el olyankor, ha 2-3 hónapig nincs telitalálat.

Lottó számok

Az 5 ös lottó lényege - játékleírás

Az ötöslottó szerencsejáték esetében a fogadónak legalább egy számmezőt (egész számok találhatók rajta 1-től 90-ig) kell megjátszania öt szám megjelölésével. A játéknak az a célja, hogy a fogadó minél több számot eltaláljon a kihúzott ötöslottó nyerőszámok (5 db) közül. Legalább 2 számot kell eltalálnia ahhoz, hogy készpénz nyereményt érjen el. Az 5 ös lottó nyerőszámai hetente, szombatonként kerülnek kihúzásra (a számhúzásokat élőben közvetíti a Duna TV). Az ötöslottó nyeremények mértéke az adott héten játékba küldött szelvények (számmezők) számától függ – a legmagasabb (5 találatos) nyerőosztály esetében a halmozódás során összegyűlt nettó pénzösszegtől is.

A szerencsejáték zrt ötöslottó játéka keretében a fogadók az ötöslottó joker számát is megjátszhatják, így részt vehetnek az aktuális Joker sorsoláson is. Emellett a fogadók öthetes változatban (5 egymást követő soroláson), és kombinációs formában is játszhatnak az ötöslottóval, viszont ezesetben a fizetendő összeg egyenlő az alapjátékok számának és az alapdíjnak a szorzatával. Egy „normál” alapjáték ára jelenleg 250 Ft.

Klasszikus játékmód és egyéb lehetőségek

Okoslottó alkalmazást

Az ötöslottóval a jól bevált „klasszikus” módon is játszhatunk. Ebben az esetben a szelvény / szelvények kézzel történő kitöltése után csak annyi a teendő, hogy egy lottó terminállal rendelkező egységben, üzletben, postán stb. feladjuk azokat. Emellett kérhetjük egy adott szelvény esetében az úgynevezett gépi játékot, amikor a számokat egy szoftver random módon, azaz véletlenszerűen választja ki.

Az ötöslottóval már jó ideje SMS-ben is lehet játszani, ami lényegesen könnyebb abban az esetben, ha erre a célra az Okoslottó alkalmazást is igénybe vesszük. Természetesen manapság már online módon is játszhatunk, viszont ehhez regisztrálni kell, és felhasználói fiókot kell nyitni az Szrt. оldalán.

5 ös lottó vs egyéb lottójátékok fogadóirodáknál, bukmékereknél

Napjainkban már számos online szerencsejáték szolgáltató (bukméker iroda / fogadóiroda, online casino) oldalán többféle lottójáték is elérhető, amelyek ugyanolyan izgalmasak, mint az ötöslottó (pl. az Unibet-nél a Boss the Lotto játék), és pár eurós téttel 8-10 ezer eurós nyereményeket lehet elérni. Ezen játékok fő előnye, hogy annyi sorsoláson vehetünk részt, amennyin csak akarunk szemben az ötöslottóval, ahol csak heti egy számhúzás van. Ráadásul a külföldi online szerencsejáték szolgáltatók oldalain számos egyéb, rendkívül érdekes változata is megtalálható a lottó-típusú játékoknak, amelyek révén a pénznyeremények mellett például luxus utazásokat, és értékes tárgynyereményeket is lehet nyerni.

Konklúzió

Az 5-ös lottó kiállta az idők próbáját és annak ellenére is a régi dicsfényében tündököl, hogy olyan komoly vetélytársakkal kell felvennie a versenyt, mint az EuroJackpot, vagy az Euromillions. Jelenleg is ez a hazai szerencsejáték szolgáltató egyik legsikeresebb terméke, ezért biztosra vehető, hogy a Totóval ellentétben nem kell a jövőbeni megszűnésétől tartanunk. Ráadásul az online játékra is van mód, ami VPN-es szoftver alkalmazása nélkül is megoldható.

Ajánlott Bukmékerek Ismertetői
UEFA Euro 2024
felső