Bartos László | Frissítve:

A Google Pay fizetési metódus bemutatása – minden tudnivaló

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új fizetési és / vagy bankolási megoldások, amelyek rendkívül egyszerűvé teszik a fizetést úgy a „hagyományos” üzletekben, mind a világhálón. Ezek egyike az Apple megoldása „riválisának” számító Google Pay, amely ugyan egyelőre még nem érhető el hazánkban. De amilyen rohamléptékben fejlődnek, illetve terjednek el az ilyen jellegű fizetési metódusok, borítékolható, ha hamarosan mi magyarok is szinte bárhol fizethetnünk majd vele, és a Google Pay sportfogadás lehetőségével is élhetünk.

És a Google Pay Magyarország esetében is felkerül a bárki számára elérhető fizetés megoldások közé – értve ez alatt természetesen az Androidos okos kütyük használóit. A G Paynek kapcsán elég sok és félreértés és a „félinformáció”, ezért úgy véltük, hogy egy összefoglaló jellegű cikk keretében megosztjuk olvasóinkkal a vele kapcsolatot alapvető tudnivalók, és kitérünk arra is, hogy a Google Pay sportfogadás oldalak esetében is használható-e. No, akkor csapjunk is bele a lecsóba!

Google Pay Magyarország – alapvető tudnivalók

Apple Pay kézikönyv

Tény, hogy sokan még az sem tudják, hogy létezik ez a fizetési megoldás, vagy, ha esetleg hallottak is róla, az egymásnak ellentmondó netes infók miatt nem igazán értik a „dolog” lényegét. Ezért a legjobb, ha a kályhától indulva az alapoknál kezdjük, először is letisztázva a leglényegesebb kérdést: mi az a G Pay?

Nos, a Google fizetési megoldása tulajdonképp nem más, mint a már egy jó ideje elérhető Google Wallet és az Android Pay fizetési megoldás szerelemgyereke. Azaz egy olyan digitális pénztárca, amely az Apple Pay-hez hasonlóan érintésmentes fizetést tesz majd lehetővé a „klasszikus” boltokban Andorid operációs rendszerű mobil készülékekkel (pl. az újabb típusú okostelefonokkal). De emellett természetesen használható a világhálón történő vásárlásokhoz is pl. webshopokban történő fizetéshez.

Na, de mi a helyzet a Google Pay fogadás esetében?

Ez a kérdés – amennyiben már kellően „kikupálódtál” a mobilos / okos kütyüs fizetés módok témája terén, valószínűleg benned is felmerült, mint ahogyan bennünk is, hiszen az online sportfogadás esetünkben a mindennapi életünk részét képeit. Nos, a jelen helyzet az, hogy a Google Pay Magyarország esetében ugyebár még a normál üzletek által sem támogatott (bár állítólag „trükközni” azért lehet vele pl. Revolut kártya hozzáadásával).

Ami pedig a Google Pay sportfogadás részét illeti a dolognak, egyelőre azt tapasztaltuk, hogy egyelőre igen csekély a Google Pay fogadás támogatottság (csak néhány országban, régióban fogadják el egyelőre a bukik – pl. Indiában). Ebből kifolyólag a Google Pay fogadási oldalak száma sem túl jelentős. De remélhetőleg a helyezet ezen a téren a közeljövőben már változni fog, hisz – ha belegondolunk, napjainkban semmi nem állhat a technológiai fejlődés útjába.

Beállítások lépésről lépésre

Igaz ugyan, hogy egyelőre még nem szuperál hazánkban rendeltetésszerűen G Payt érintésmentes, okostelefonos fizetési funkciója, viszont a neten való vásárláshoz lehet azért használni ezt a megoldást is, ráadásul meglehetősen egyszerűen. Ezért pár mondatban kifejtenénk, hogy miként kell beállítni asztali számítógépen, illetve Androidos készüléken.

Asztali gépes setup

Az első lépés, amennyiben nem rendelkezel Google fiókkal, hogy nyitsz egyet. Ha ezzel megvagy, vagy, ha már korábban létrehoztál egyet, és elvégezted a szükséges beállításokat, akkor a felhasználói neveddel és a jelszabaddal jelentkezz be a https://pay.google.com/ oldalon. Ezt követően pedig kattints rá a fizetési mód megadásra gombra. Ekkor a rendszer betölt egy űrlapot, amin meg tudod adni a finanszírozási forrásként használni kíván kártya (bank- vagy hitelkártya) adatait – kártyaszám, érvényességi idő, CVC kód –, illetve a számlázási címet (ez alapesetben a tartózkodási ország szerinti lakcímed). Ha ezzel megvagy, akkor csak a mentés gombra kell kattintanod.

Beállítások Androidos készüléken

Ahhoz, hogy telepíteni, és gond nélkül használni is tud a Google Pay-es mobil appot, olyan okostelefonnal vagy táblagéppel kell rendelkezned, amin az Android operációs rendszer 5-ös (Lollipop), vagy újabb változata fut. Elvileg egyéb követelmény nincs, de azért nem árt, ha legalább egy alsó középkategóriás okos kütyüd van, aminek a kijelzője is 5+ colos.

Amennyiben a feltételek adottak (és megfelelő régióban tartózkodsz), akkor a Play Áruházból gond nélkül le tudod szedni az applikációt, aminek a telepítését, a letöltés végeztével seperc alatt el tudod végezni. Innentől kezdve pedig rém egyszerű a dolgod, mivel csupán meg kell nyitnod az app-ot az adott okost kütyün, és hozzá kell adnod egy fizetési forrást (pl. bank- vagy hitelkártyát).

Ugyanakkor tény, hogy ha a telód nem rendelkezik NFC-vel, akkor nem fogod tudni mobilos fizetésre használni boltokban. Amennyiben nincs ilyen gond, és el van látva ezzel a funkcióval, akkor fizetések előtt azért nem árt, ha meggyőződsz arról, hogy be van-e rajta kapcsolva az NFC, máskülönben a terminálok nem fogják érzékelni a készüléked. Végezetül még annyit, hogy ha egyéb mobilos fizetési app (amely lehetővé teszi az érintésmentes fizetések lebonyolítását) is van a telódon, akkor érdemes alapértelmezettnek beállítani a Google Payt.

GYIK

Ez részben attól is függ, hogy a felhasználók részéről mekkora mértékű igény tapasztalnak a fizetési mód használata kapcsán az online sportfogadás szolgáltatók. Ugyanis, ha belegondolsz, mi értelme lenne felvennie egy adott online bukmékernek a fizetési módja közé ezt a mobilos opciót, ha az ügyfeleinek csupán elenyésző hányada jelzi felé, hogy élni szeretne ezzel a megoldással.
A világhálón olvasható hírek szerint, állítólag van pár fogadóiroda, amely „kísérleti jelleggel”, ideiglenesen elérhetővé tette ezt az opciót. Amennyiben kíváncsi vagy rá, hogy annál a bukinál rendelkezésre áll-e, amelynél számlád van, érdemes (pl. online chat-en) megkérdezned az ügyfélszolgálattól.
Tudtunkkal a „klasszikus” bank- és hitelkártyák mellett még prepaid kártyákat (pl. Revolut) is hozzá tudsz adni az app-ban, vagy az asztali gépes, PC-s űrlapon fizetési forrásként.
Egyéb fizetési módok
UEFA Euro 2024
felső