Bartos László | Frissítve:

A leggyakrabban használt kifejezések

sportfogadás jelentése

Amikor az ember zöldfülű kezdőként belecsöppen az online sportfogadás világába, akkor temérdek olyan speciális kifejezéssel szembesül a bukmékerirodák, illetve az egyéb szerencsejáték szolgáltatók oldalain, amelyekről halvány lila dunsztja sincs.

Ha nem vagy tisztában a sportfogadásnál használatos „szakzsargonnal”, akkor számos kellemetlenség érhet. Ezen cikkünk elsődleges célja az, hogy megismertessük veled az sportfogadás terén használatos leggyakoribb kifejezéseket, amelyeket a jobb áttekinthetőség érdekében ABC sorrendbe rendeztünk számodra.

A
Akkumulátor / akkumulátor típusú fogadás

Olyan fogadásokat jelent, amelyek esetében a játékos több sporteseményre / kimenetelre fogad, így az összesített odds (nyereményszorzó), és ebből adódóan a várható nyereményének összege rendkívül magas lehet. Viszont a fogadó összes tippjének nyertesnek kell lennie, máskülönben a tétje elvész.

Aktuális forma

Egy adott csapat vagy sportoló (pl. teniszező, golfjátékos) esetében azt jelzi, hogy milyen az adott csapat / sportoló jelenlegi formája. Azaz, hogy hogyan teljesített a közelmúltban, aminek tudatába következtetni lehet a közeljövőbeli teljesítményére.

ATS (Against the Spread) fogadás

Míg a spread fogadás tulajdonképpen a hendikep fogadásnak felel meg, a sportfogadás világában használatban lévő „Againts the Spread” (ATS) (hendikeppel szemben) esetében, ha az egyik csapat egy adott hendikeppel nyeri meg a találkozót, vagy a csapat ellen adott hendikep „határain” belül marad, akkor az az esetében győzelmet jelent (fordított esetben pedig vereséget).

Ante post fogadás

Ez a fogadási típus tulajdonképpen hosszú távú fogadást jelent. Úgy kell elképzelned, mintha például az amerikai NBA, vagy mondjuk a német Bundesliga 1 kezdetén, vagy „menet közben” arra fogadnál, hogy ki nyeri meg a bajnokságot. Az Ante post típusú fogadások kifejezetten népszerűek azok körében, akik előszeretettel fogadnak lóversenyre, és például az angol bukmékerirodáknál sokszor már hetekkel (esetenként hónapokkal) egy adott verseny előtt is lehet Ante post fogadásokat kötni.

Arbitrage (Abritrázs) fogadás

Ez a fogadási mód a gyakorlatban több bukmékerirodánál történő párhuzamos (szimultán) fogadást jelent egy adott sportesemény kapcsán. Abból adódóan, hogy az esetében a fogadó az összes lehetséges kimenetellel számol, valamint, hogy a különböző fogadóirodák az egyes kimenetelekhez eltérő odds-okat kínálnak, mindenféleképpen profitot eredményezhet, még ha kismértékűt is.

Ázsiai hendikep

Manapság az egyik legnépszerűbb fogadási típusnak számít. Annyi az Ázsiai hendikep lényege, hogy a klasszikus hendikep fogadáshoz hasonlatosan a két csapat közül az egyiket előnyből indítja. Viszont az benne a „csavar”, hogy döntetlen esetén (amennyiben a hendikeppel kiszámított végeredmény döntetlen), a bukmékeriroda visszafizeti a játékosnak az adott fogadásra feltett téte egészét.

B
Bankroll

A játékosnak a fogadáshoz (vagy kaszinó játékokhoz, pókerhez stb.) éppen rendelkezésre álló maximális – felhasználható – tőkéjét jelenti.

Bukméker / bukmékeriroda

Egy olyan céget jelent, amely legális keretek között működik, és rendelkezik azon hivatalos engedélyekkel (licenc), amelyek lehetővé teszik, hogy online szerencsejáték szolgáltatásokat (pl. sportfogadás) nyújtáson a felhasználók számára. Ilyen cég (bukmékeriroda) például a bet365, a William Hill, az Unibet, a Sportingbet, az 1xbet stb.

Bet / Tét

A fogadó által egy adott sportesemény végkimenetelére, vagy egyéb kimenetelére (pl. focimeccs esetében a mérkőzés során rúgott gólok pontos számára) feltett pénzösszeget jelenti.

Betting Exchange / Sportfogadás tőzsde (fogadás tőzsde)

A hazánkban P2P néven is ismert fogadási típus lényege tulajdonképpen annyi, hogy az esetében a felhasználók egymás ellen fogadnak, azaz nem a bukmékeriroda ellen. Ezt a különleges fogadási módot egyelőre csak igen kevés szerencsejáték szolgáltató biztosítja (pl. a Betfair).

Bónusz

A szerencsejáték szolgáltatók által az új, vagy a már meglévő felhasználók számára felkínált pénzösszeg, amivel általában csak akkor rendelkezhetnek szabadon, ha teljesítették a rávonatkozó megforgatási követelményeket. Ilyen például az első befizetéshez kötött 100%-os üdvözlő bónusz (welcome bonus), vagy például a tovább befizetésekhez kötött (2. befizetés, 3. befizetés stb.) 50%-os, 25%-os befizetési bónusz is. Az üdvözlő ajánlatok részeként egyes szerencsejáték szolgáltatók nem csupán „extra pénzt”, hanem például ingyenes pörgetéseket is nyújtanak, amelyeket az ügyfelek meghatározott online nyerőgépes játékokkal játszva használhatnak fel.

C
Cash out funkció

Ennek a manapság rendkívül nagy népszerűségnek örvendő funkciónak az a lényege, hogy a fogadó még az általa megfogadott mérkőzés / sportesemény vége előtt kiveheti a lehetséges nyereménye egy adott hányadát, azaz garantált profitra tehet szert, ami viszont minden esetben kisebb mértékű, mint a lehetséges nyeremény teljes végösszege.

A cash out révén kivehető összegnél a bukmékeriroda mindig figyelembe veszi az adott mérkőzés / sportesemény aktuális állását. A cash out-nak köszönhetően a fogadó fix nyereményre tehet szert, illetve csökkentheti az esetleges anyagi veszteségeit olyankor, ha az adott mérkőzés / sportesemény nem az előzetes várakozásainak megfelelően alakul. A cash out lehetőségét napjainkban szinten minden „komolyabb” fogadóiroda biztosítja az ügyfelei számára.

D
DNB típusú fogadás (Draw No Bet)

Az ilyen jellegű fogadásoknál a döntetlen eredmény kizárásra kerül (ebben az esetben a fogadó tétként feltett pénzét a bukmékeriroda visszatéríti), és kizárólag csak az adott meccsen játszó valamelyik csapat győzelmére lehet tippelni / fogadni.

Dupla esély típusú fogadás (Double Chance)

Ez a fogadási típus a klasszikus totóból is jól ismert „kétesélyes” fogadás megfelelője. Ebből adódóan a játékos – pl. egy labdarúgó mérkőzés végkimenetelére való fogadás esetén – a következő módok egyike révén fogadhat: 1X, 12, X2.

Az első esetben a fogadó akkor nyer, ha a meccs a hazai csapat győzelmével vagy döntetlennel zárul, a második esetben csak akkor, ha a mérkőzés nem döntetlennel ér véget, míg a harmadik esetben akkor, ha a döntetlen születik, vagy az adott meccset a vendégcsapat nyeri meg.

E
Élő fogadás (Live Betting)

Az Élő fogadás olyan fogadási mód, amely során a játékosnak lehetősége van egy éppen zajló sportesemény / mérkőzés különböző kimeneteleire (pl. hogy ki rúgja a következő gólt) valós időben, azaz élőben fogadni.

Élő közvetítés (Live Stream)

A „komolyabb” bukméker irodák által biztosított szolgáltatás, amely révén a felhasználók bizonyos sporteseményeket Élő Közvetítés révén kísérhetnek figyelemmel az adott szolgáltató platformján / mobilos oldalán.

F
Favorit

A sportfogadás világában ez a kifejezés általában azt a csapatot (vagy lóversenynél és agrárversenynél azt a „négylábút”) jelenti, amely a bukmékeriroda szerint az adott mérkőzés / futam esetében esélyes a győzelemre.

Félidő pontos eredményre való fogadás

Egy az egyben ugyanaz, mint a pontos végeredményre történő fogadás, csak jelen esetben a fogadónak a félidei eredményt kell pontosan megtippelnie. Például focimeccset véve alapul Ajax – FTC 2:0 (félidei eredmény).

G
GameCare

1997-ben, az Egyesült Királyságban alapított független szervezet, amelynek célja a felelősségteljes szerencsejáték biztosítása, de emellett hathatós támogatást, szaktanácsadást is nyújt mindazok számára, akik érintettek a játékfüggőség problémája tekintetében.

Gólokra / pontokra való fogadás

Ennél a fogadási módnál számos, egymástól eltérő fogadási opció (piac) biztosított a játékosok számára. Ilyennek például a gólok alatt/felett fogadások (pl. 2.5-nél több, vagy kevesebb lesz egy adott meccsen); gólok pontos száma a hazai pályán játszó vagy a vendégcsapat esetében; Szerez-e mindkét gárda gólt az adott meccsen; az első és/vagy az utolsó gól szerzőjére való fogadás stb.

Goliath (Goliath rendszerű fogadás / Goliath system)

Olyan összetett fogadási típus, amelynél a játékos egy adott számú (pl. 8) tippet játszhat meg, amelyekből a bukmékeriroda 247 fogadást képez. Egy Goliath típusú fogadás rendszerint (bár ez egyes bukméker irodák esetében eltérő lehet) 28 darab 2-es kötésű, 56 darab 3-as kötésű, 70 darab 4-es kötésű, valamint 56 darab 5-ös kötésű, 28 darab 6-os kötésű, 8 darab 7-es kötésű, és 1 darab 8-as kötésű fogadást foglal magába. Legalább két helyes tippnek kell lennie ahhoz, hogy a játékos nyerjen.

H
Heinz

A Heinz fogadásnál 6 különböző sportesemény kimenetelére fogad a játékos, amelyből 57 db fogadást generál az adott bukmékeriroda rendszere: 15 darab 2-es kötésű, 20 darab 3-as kötésű, 15 darab 4-es kötésű, 6 darab 5-ös kötésű, és 1 darab 6-os kötésű fogadást.

I
Ingyenes fogadás (Free Bet)

Olyan, a bukmékerirodák által – valamilyen promóciók keretében – kínálat fogadási mód, amely teljes mértékben kockázatmentes a játékos szemszögéből nézve. Vesztes fogadás esetén a tétjét (egy adott összeghatárig) a fogadóiroda visszatéríti.

K
Kombinált fogadás

Ez a „klasszikus” fogadási típus egynél több fogadás megkötését jelent egyazon szelvényen (például ha a játékos két focimeccs, és két kosárlabda mérkőzés végkimenetelére fogad). A kombinált fogadás esetében az egyes kimenetelekhez tartozó nyereményszorzók (odds-ok) egymással összeszorzásra kerülnek, így képezve az összesített nyereményszorzót, amely a játékos által tétként feltett összeg függvényében meghatározza a lehetséges nyereményt.

Egy példa: a játékos 3 focimeccs végkimenetelére fogad. Az első meccsnél a hazai győzelemre 2x-es odds-szal, a másodiknál döntetlenre 3x-os odds-szal, a harmadiknál a vendégcsapat győzelmére 5x-ös odds-szal (az 1X2 piacon), és tétként 1000 Ft-ot tesz fel.

Az összesített nyereményszorzó jelen esetben 2x3x5 = 30x lesz, amit ha megszorzunk a tétként feltett 1000 Ft-tal, akkor a játékos lehetséges nyeremény 30 ezer Ft-ra rúg. A klasszikus kombinált fogadás révén jókora összegű nyeremények érhetők el, viszont minden megtett tippnek be kell jönnie ahhoz, hogy az adott szelvény nyertes legyen.

Kanadai / Canadian típusú fogadás

Ez egy összetett fogadási mód, amelynek esetében a játékosnak 5 tipp megjátszásra van lehetősége. Az általa megjátszott 5 tippből a fogadóiroda 26 fogadást hoz létre: 10 darab 2-es kötésűt, 10 darab 3-as kötésűt, 1 darab 5-ös kötésűt, illetve 5 darab 4-es kötésűt. Legalább két helyes tippnek kell lennie ahhoz, hogy a játékos nyerjen.

L
Lapokra és szögletekre fogadás

Ennél a fogadási típusnál alapvetően a szögletek és lapok pontos számára, illetve egy adott szöglet vagy lap (pl. sárgalap) szám alatt/felett jellegű opciók állnak a játékosok rendelkezésre.

Lucky 15 típusú fogadás

Olyan összetett fogadási fajta, amelynek esetében a játékos négy tippet tud megjátszani. Ebből a 4 tippből a bukmékeriroda összesen 15 fogadást hoz létre: 4 darab 1-es kötésűt, 6 darab 2-es kötésűt, 4 darab 3-as kötésűt, valamint 1 darab 4-es kötésűt.

M
Megforgatási követelmények

A fogadóirodák által nyújtott különböző bónuszokra úgynevezett megfogatás követelmények vonatkoznak (legalábbis a legtöbbjükre), amelyeket a játékosnak egy adott időszakon belül teljesíteni kell ahhoz, hogy a bónuszként kapott összeget jóváírják a fő számláján.

Ha például egy üdvözlő sportfogadás bónuszra 5x-ös megforgatási követelmény vonatkozik, akkor a játékosnak a bónusz teljes összegét 5 alkalommal kell feltenni például olyan legalább 3 sporteseményt tartalmazó kombinált fogadásokra, amelyeknél az játékos által megfogadott kimenetelek odds-ai nem lehetnek alacsonyabbak 1.4x-esnél.

O
Odds

Valamilyen sportesemény adott kimenetelének a nyereményszorzója (szorzója). Például, ha egy focimeccsnél a hazai csapat győzelménél 1.5x-ös odds látható, akkor az azt jelenti, hogy ha a játékos 1000 Ft-os tétben fogad erre a kimenetelre, és nyer, akkor 1.5x1000 = 1500 Ft lesz a nyereménye.

P
Patent

A Patent egy olyan összetett fogadási fajta, aminél a játékos három tippet játszhat meg, melyekből összesen 7 fogadást képez a bukmékeriroda: 3 darab 1-es kötésű fogadást, 3 darab 2-es kötésű fogadást, valamint 1 darab 3-as kötésű fogadást. Legalább két helyes tippnek kell lennie ahhoz, hogy a játékos nyerjen.

Piacok

A játékosok a bukmékerek oldalain különféle fogadási „piacokra” tehetnek meg fogadásokat a sportesemény kínálatban szereplő mérkőzések esetében. A nagyobb cégeknél temérdek fogadási piac érhető el. (1X2, pontos végeredmény, gólok száma, alatta/felette, lesz-e kiállítás, stb.).

Pontos végeredményre való fogadás (Correct score)

Ez a fogadási típus tulajdonképpen az adott sportesemény pontos végeredményre való fogadást jelent: például Liverpool – Arsenal 1:1.

Promóció / promóciók

A fogadóirodák által az új és a már meglévő ügyfelek számára nyújtott különleges ajánlatokat jelenti.

Promóciós kód

Olyan speciális kód, amelyet például a regisztráció során felhasználva az alapesetben kínált bónusznál nagyobb mértékű üdvözlő bónuszt lehet megszerezni.

S
System fogadások

Egy ilyen típusú fogadásnál a játékos egyetlen szelvényen több különféle fogadást, illetve fogadás-kombót játszhat meg. Abban az esetben, ha minden tippje jó, természetesen megkapja a lehetséges nyeremény teljes összegét. Ugyanakkor még akkor sincs minden veszve, hogyha valamelyik tipp „elúszik”.

Például, ha a játékos egy 3/5-ös system fogadással játszik, akkor már abban az esetben is nyer, ha az 5 tippjéből csak 3 jön be. A System típusú fogadásokból a különböző bukméker irodák sokféle változatot biztosítanak, például: 2/3, 2/4, 2/5, 2/7, 7/8 stb.

Super Heinz

Olyan összetett fogadási típus, amelynek esetében a játékos 7 tippet játszhat meg, amelyekből a fogadóiroda 120 fogadást képez: 21 darab 2-es kötésűt, 35 darab 3-as kötésűt, 35 darab 4-es kötésűt, 21 darab 5-ös kötésűt, 7 darab 6-os kötésűt, illetve 1 darab 7-es kötésűt. Legalább két helyes tippnek kell lennie ahhoz, hogy a játékos nyerjen.

T
Trixie

A Trixie egy olyan összetett fogadás, melynek esetében a játékos három tippet játszhat meg, amikből a fogadóiroda 4 db fogadást képez: 3 darab 2-es kötésűt, és 1 darab 3-as kötésűt. Legalább két helyes tippnek kell lennie ahhoz, hogy a játékos nyerjen.

U
Underdog

Wz a kifejezés az online sportfogadás világában a favorit ellentéte, vagyis az a csapat / sportoló, amely egy adott sportesemény / mérkőzés esetében az esélytelenebbnek számít (a bukmékeriroda és / vagy a játékos szemszögéből nézve).

V
VPN

A VPN egy olyan szerveres-alapon működő speciális szolgáltatás, amely révén más IP-címen keresztül lehet anonim módon kapcsolódni a világhálóra. Azaz a VPN használata folyamán egy „harmadik fél”, vagyis egy szerver is a részét képezi a kommunikációs folyamatnak, a kliens oldali számítógép (a felhasználó gépe), és az általa megnyitott webhely között. Manapság számos kiváló VPN szoftver érhető el az ilyen típusú szolgáltatásokhoz, mint például az Avast SecuLine VPN.

Y
Yankee

A Yankee típusú összetett fogadás esetében a játékosnak 4 tipp megjátszására van lehetősége, amelyekből a fogadóiroda 11 fogadást hoz létre: 6 darab 2-es kötésűt, 4 darab 3-as kötésűt, valamint 1 darab 4-es kötésűt. Legalább két helyes tippnek kell lennie ahhoz, hogy a játékos nyerjen.

UEFA Euro 2024
felső