Bartos László | Frissítve:

A teletext rendszerének és használatának bemutatása – mi a teletext 887?

Teletext

A teletext egy teljesen ingyenes szolgáltatás, ami bármilyen mai TV készülékkel használható, és számos hasznos információt tartalmaz. Külföldön, a nyugat-európai országokban már meglehetősen régóta a ’70-es évek közepe táján vált elérhetővé. Hazánkban 1982-ben a Magyar Televízió indítottal el 1982 őszének végén, Képújság néven. A kezdeti szárnypróbálgatások és kísérleti adások után nem sokkal később az újabb, teletext vételére alkalmas televíziók megjelenésének köszönhetően ez a szolgáltatás rendkívül népszerű lett Magyarországon.

Ugyanis temérdek naprakész információt, és számos érdekes hírt lehetett megtudni a segítségével legyen szó akár az aktuális időjárásról, pollent jelentésről, vagy például a különböző sporteseményekről. A teletext rendszerét még manapság is meglepően sokan használják hazánkban ellenére annak, hogy az Interneten már minden információ, hír pár kattintással elérhető.

Az összes kapcsolódó keresés a Google-ban a teletexthez: teletext = teletex = teletext 887(txt 887) = 887 teletext = teletext 878(txt 878) = m1 teletext = mtv teletext(mtv txt 887) = teletext 879(txt 879) = teletext 245 = teletext 871 = m1 teletext 872(txt 872) = teletext 200 = teletext 873(txt 873) = luxor nyerőszámok teletext = puttó számok teletext

MTV teletext – a nagy túlélő

Ha belegondolunk, akkor igencsak meglepő, hogy a teletext szolgáltatás még napjainkban is működik Magyarországon. Ugyanis az okostelefonok színrelépése miatt, az embernek manapság már arra sincs szüksége, hogy bekapcsolja a számítógépét, ha el akarja olvasni az éppen aktuális híreket, időjárás jelentést stb., vagy bármely egyéb információhoz szeretne hozzáférni. Mindezek ellenére a teletext köszöni szépen „jól van”, és ugyanolyan rendszeresen frissülnek a benne található információk, mint 30 évvel ezelőtt, amikor még mi magyarok azt sem tudtuk, hogy mi fán terem az internet.

Tény, hogy a teletext eléggé retrós, és ha bekapcsoljuk, az az érzésünk támad, mintha időutazáson vennék részét. Azonban még napjainkban is meglepően sokan használják napi szinten, értve ez alatt például azokat, akik a teletext rendszerén nézik meg az ötöslottó, hatoslottó, kenó nyerőszámokat, illetve a követik figyelemmel a Tippmix játékban megfogadott mérkőzések alakulását.

A teletext használata – mi a teletext?

a teletext szolgáltatás még napjainkban is működik Magyarországon

A teletext szolgáltatást nagyon egyszerű használni, mivel mindössze egy a vételére alkalmas ’80-as évek után készült, távirányítós TV készülék szükséges hozzá. Az embernek csupán annyit kell tennie, hogy átkapcsol az M1 vagy az M2 TV csatornára, és megnyomja a televízió távirányítóján a teletextes gombot.

Ezt követően az alapbeállítás szerint betöltődik a teletextnek a nyitóoldal / főoldala, ahol szintén a távirányítót használva lehet kiválasztani a minket érdeklő eseményeket a főmenüből (hírek, időjárás, közlekedés, gazdaság, TV-műsor, sport stb.). Itt érdekességként megemlítenénk, hogy a M1 / M2 teletext szolgáltatása a világhálón is elérhető (http://teletext.hu/), valamint, hogy számos egyéb televíziós csatorna is rendelkezik ilyen típusú szolgáltatással.

A bűvös 870-es oldal

A teletext - teljesen ingyenes szolgáltatás

Ez az az oldala a teletextnek, ahonnan a Szrt. égisze alatt működő összes hazai szerencsejáték elérhető, az itt található menü segítségével: ötöslottó, hatoslottó, és kenó nyerőszámok, valamint totó eredmények, puttó, Luxor, és skandináv lottó nyertes számot, és természetesen a Tippmix is. De emellett még a manapság – a csillagászati mértékű főnyereményei miatt – egyre népszerűbb Eurojackpot is helyet kapott ebben a szekcióban.

A teletext 870-es oldaláról több aloldal nyitható meg, amelyek mindegyike egy adott játék típushoz kapcsolódik. Az ötöslottó esetében például a 871 számot kell bepötyögni ahhoz, hogy megtekinthessük az aktuális nyerőszámokat, a különböző nyerőosztályokhoz tartozó nyeremények hivatalos (nettó) összegét, valamint azt is, hogy mennyi lesz a következő héten a várható főnyeremény. Ugyanígy működik a többi játékra „belőtt” aloldal is a Tippmix-et kivéve, ami egy fokkal összetettebb, ugyanis számos egyéb hasznos infót is tartalmaz.

Teletext 887 oldal – Tippmix aktuális ajánlat & eredmények

A teletext ezen oldalán az Szrt. sportfogadás játékához (Tippmix) tartozó aktuális fogadási ajánlatot tudják – néhány másodperces várakozást követően – megtekinteni a sportfogadás rajongók. A kínálat napok szerinti bontásban jelenik meg a TV képernyőn. A különböző sporteseményekhez tartozó odds-ok, illetve a fogadási határidők is fel vannak tűntetve a több, mint 50 oldalas kínálatban. Sajnos az egyes oldalak között nem lehet előre és hátrafelé léptetni a rendszerben, ezért az embernek szépen ki kell várnia, amíg az automatikusan „ellépeget” a kívánt oldalig.

A teletext 887 oldal (txt 887) a különböző Tippmix eredmények megjelenítésre szolgál. Vagyis a már lezárult mérkőzések / sportesemények kimeneteleit lehet itt megnézni. Emellett van egy egyéb, kifejezetten hasznos funkciója is: az éppen zajló meccsek aktuális eredményét / állását is mutatja (például, ha gólt rúgnak egy focimeccsen), valamint arról is tájékoztatást nyújt, hogy milyen eredménnyel zárult egy adott félidő, negyed, vagy tenisz szett.

Puttó sorsolások figyelemmel kísérésre

A Puttó egy meglehetősen speciális szerencsejáték, ugyanis az esetében a sorsolások 5 perces időközönként követik egymást: hétköznap és szombaton 7:05-től 22:00 óráig, vasárnap 8:05-től 20:30 óráig. Ebből adódóan napi szinten temérdek nyerőszám kerül kihúzásra. Emiatt a játékos számára eléggé macerás nyomon követni azon sorsolásokat, amiken részt vett, ami különösen igaz akkor, ha egy adott nap folyamán több alkalommal is, egymástól időben „távol eső” időpontokban játszott.

Szerencsére a teletext 875-ös oldalán adott nap szerint és a sorsolások sorszáma szerint vannak megjelenítve a nyerőszámok („A” oszlop számai; „B” oszlop számai). Ez pedig lényegesen megkönnyíti a fogadó számára annak eldöntését, hogy nyert-e, vagy sem azokon a sorsolásokon, amelyeken az adott napon részt vett.

Az Ötöslottó, Hatoslottó, és a Skandináv lottó oldalai a teletexten

Ötöslottó

Mint azt már korábban is említettük a teletext rendszerén keresztül a fogadóknak arra is adott a lehetőség, hogy naprakész információkat kapjanak hazánk két legnépszerűbb lottó játéka, az ötös- és a hatoslottó kapcsán. Erre a célra a 871-es oldalt szolgál, amin belül három aloldal található: 871/01, 871/02, és 871/03. Az első aloldal az ötöslottó és a hatoslottó aktuális nyerőszámainak megjelenítésére szolgál.

Emellett az egyes nyerőosztályok nyereményei is megtalálhatók rajta, valamint a halmozódásos rendszer aktuális összege, amiből tulajdonképpen a jövő heti várható főnyereményre lehet – nagyjából – következtetni. A második aloldalon kifejezetten a hatoslottóval kapcsolatos infók tekinthetőek meg. A harmadik aloldalon pedig10 hétre (10 számhúzásra) visszamenőleg lehet megtekinteni mindkét lottójáték nyerőszámait, valamint a joker számokat is.

A Skandináv lottó nyerőszámait, a nyerőosztályok szerinti nyereményeket, és a jövő heti vérható főnyereményt a teletext 881-es oldalán lehet megnézni. De emellett itt az utolsó 10 sorsoláson kihúzott nyerőszámok is megtalálhatók.

Totónyeremények – 872-es oldal

Totó

Ezen a teletext oldalon nyerőosztályok szerinti bontásban lehet megnézni a múlt heti totónyereményeket, a nyertes tippsort, valamint a góltotó játék eredményeit. Emellett a soron következő hét várható halmozódásos nyeremény is megtekinthető rajta abban az esetben, ha az előző héten nem született telitalálatos szelvény (13+1-es találat).

Kenó – 873-as oldal

A teletext 873-as oldalát megnyitva az előző napi /aktuális kenó nyerőszámokat, illetve az öt legutolsó sorsolás nyerőszámait lehet megnézni.

Eurojackpot és Luxor – 876-os és 877-es oldal

Az Eurojackpot saját teletext oldalán (876) az aktuális nyerőszámok mellett a különböző nyerőosztályok mindegyike, és a hozzájuk kapcsolódó nyeremények is megtekintetőek (a nettő összegük), valamint a következő heti várható, több tízmillió eurós főnyeremény is.

Aki a Luxor aktuális heti nyerőszámaira kíváncsi, annak a teletext 877-es oldalára kell elnavigálnia, ahol a soron következő várható főnyeremény összege is fel van tűntetve.

Teletext – érdemes használni, avagy sem?

Nem célunk, hogy lebeszéljünk téged a teletext használatáról, ha más éppen nincs kéznél, és kíváncsi vagy pl. az aktuális Tippmix ajánlatra, vagy az előző heti lottó nyerőszámokra. Viszont tény, hogy ez a rendszer már igencsak elavultnak mondható, és bármilyen okostelefon révén sokkal több információhoz juthatsz hozzá, legyen szó akár sportfogadásról, vagy egyéb szerencsejátékokról.

Ajánlott Bukmékerek Ismertetői
UEFA Euro 2024
felső